Odrastanje djeteta u parku

autori Menzi Bürgler Architekten
projekt Obnova i dogradnja školskog kompleksa Felsberg, Luzern, Švicarska
napisali Josip Jerković, Marta Lozo
 

Posjetitelju grada Luzerna prije svega će pažnju privući ambiciozna arhitektonska ostvarenja smještena neposredno uz Lucernsko jezero. Uz višestoljetnu tradiciju turizma u Luzernu, nije iznenađujuće da ta pomno građena kulisa privlači pažnju. Međutim, stanemo li na toj prvoj gesti, ostat ćemo uskraćeni za mnoge suptilne i rafinirane arhitektonske trenutke i priče toga grada. Jedna od tih priča je i kompleks škole Felsberg smješten na uzvisini nedaleko od samog središta grada.

 

Ova zaravan sjeveroistočno od starog gradskog središta s pogledom na grad, jezero i planine, već je sredinom 19. stoljeća prepoznata kao mjesto velikih prostornih kvaliteta te je izgradnjom pansiona Felsberg stavljena u službu turizma. Pansion je bio koncipiran kao hotel paviljonskog tipa, a upravo njegovom izgradnjom na ovoj lokaciji započinje uređivanje parka koji do danas ostaje ključan element duha mjesta.

 

U vrijeme Drugog svjetskog rata grad postaje vlasnik pansiona Felsberg te na njegovu mjestu odlučuje sagraditi primarnu školu.  Godine 1943. raspisuje se otvoreni arhitektonski natječaj, na kojem od 43 pristigla rada stručni žiri nagrađuje pet radova. Prvu nagradu i preporuku za izvedbu dobiva projekt pod nazivom Dijete u parku arhitekta Emila Jaucha.