Priča o gradnji

arhitekti Harquitectes
razgovarao Fredy Massad
 

HARQUITECTES su nesumnjivo jedan od najznačajnijih španjolskih arhitektonskih ureda. Tim čine četiri kolege s fakulteta: David Lorente, Xavier Ros, Roger Tudó i Josep Ricart. Zajedno su osnovali arhitektonsku praksu čija se glavna filozofija temelji na egzaktnosti i profesionalnom integritetu. Oni temeljitim i pažljivim pristupom materijalnosti arhitekture nastoje graditi efikasne i kontekstualno osjetljive građevine. Njihov beskompromisni stav glavni je faktor njihove slobode, element koji jamči da u svom pristupu nikada neće žrtvovati posvećenost intenzitetu i dubini izričaja. 

 

Oris: HARQUITECTES čini tim od četiri člana koji rade ujedinjeni snažnim osjećajem zajedništva. Još jedna neobičnost vašeg partnerstva jest vaša lokacija koju bismo mogli opisati kao izmještenu, jer se vaš ured nalazi u Sabadellu, malenom gradu u okolici Barcelone, a ne u Barceloni. Kako je ta struktura oblikovala vaš pristup arhitektonskoj praksi?

 

David Lorente: Udružiti se kao tim četvorice predstavljalo je vrlo neobičnu odluku s obzirom na to da su većinu ureda osnovali pojedinci ili manja partnerstva. Ustvari, to je bio posve neplaniran potez, ali ispostavilo se da je ta rana odluka bila jedan od najsmislenijih izbora jer je arhitektura rezultat zajedničkog truda. Kolektivna kreativnost uvijek je plodnija, a njeni rezultati uvijek uspješniji.

 

Oris: Zajednički potpisujete projekte i ističete kako radite kolektivno, no vaš se posao ne preklapa. Kako biste opisali poslovnu strategiju vašeg ureda?

 

Xavier Ros: Pod istim krovom rade tri zasebna tima. Svaki od nas zadužen je za određeni projekt, no s obzirom na to da dijelimo radni prostor moglo bi se reći da sve pripada svima. Također, činjenica da zajedno radimo već dvadeset godina – ujedno svaki od nas individualno radi na pojedinom projektu, a istovremeno sudjelujemo na svim tekućim projektima u svakom trenutku – odvela je našu praksu u istom smjeru. Stoga će nekome izvana vjerojatno biti teško razlučiti tko stoji iza pojedinog projekta. 

Radni timovi organizirani su u skladu s tekućim projektima. Kada pripremamo neki natječaj vjerojatno ćemo blisko surađivati, ali u idućoj će fazi jedan od nas preuzeti razvoj izvršnog projekta i upravljanje gradilištem.