Umirujuća gesta

autor Sean Godsell
projekt Kuća na brijegu, Barrabool, Victoria, Australija
 
 


Lokaciju čini izdvojeni dio farme za uzgoj ovaca koji se prostire na 25 hektara očišćenih i neiskorištenih pašnjaka. Spušta se od najviše srednje točke prema sjeveru i jugu i nudi spektakularan pogled s obje strane. Čempresi, koji formiraju svojevrstan vjetrobran, čuvaju zapadnu granicu i pružaju zaštitu od jugo-zapadnih vjetrova koji pustoše južnim padinama, što lokaciju ne čini privlačnom za novu kuću. Južni su vjetrovi hladni u ovom dijelu Australije. Vjetar je zapravo imao ključan utjecaj na projekt ove kuće. Sjeverni (osunčani) paviljon koji sadrži prostore za život i pripadajuće dvorište, dijelom su zaštićeni nanovo oblikovanim krajolikom koji se nalazi s južne strane i, djelomično, rešetkastim sjenilom dimenzija 30 m x 30 m, koje lebdi iznad oba paviljona i dvorišta.

Sjenilo štiti kuću i nudi zaklon i zaštitu od prevladavajućih vjetrova, kao i različite stupnjeve zaštite od sunca ili izravne sunčane svjetlosti, ovisno o dobu dana i godine. No, još važnije, lebdeći krov djeluje kao označitelj mjesta koji lokalizira i definira teren na velikoj površini unutar koje se mogu uspješno zadovoljiti osnovni zahtjevi za stanovanje – zaklon, zaštita i sigurnost.

Sjenici jednostavne čelične konstrukcije, natkriveni, ali otvoreni sa svih strana, rasprostranjeni su po australskom krajoliku, a njihove ekspresivne siluete nude romantično objašnjenje za ovakav arkadijsko-mitološki tip kuće. Osjećaj za prostranstvo – preživljavanje u neprekidnoj borbi s prirodom – vrlo je blizak mnogim Australcima.