Urbani artefakt

autori Walter Angonese, Schiefer Tschöll Architektur
projekt Knjižnica u Kalternu / Caldaru, Južni Tirol, Italija
 


Ako je vjerovati onima koji prate trendove, budućnost se ponovno okreće vrijednostima. Tako će se čovjek pokušati poistovjetiti s općenito prepoznatljivim i odobrenim vrijednostima, a zajednica će opet zauzeti posebnu ulogu. Dakle, u nekom lokalnom okruženju, strukturama zajednice porast će društvena i kulturna vrijednost i više ih se neće doživljavati samo kao javne usluge.

Javnoj knjižnici pripada posebna uloga; još od svojih početaka u drevnom Egiptu knjižnice nisu samo mjesta gomilanja, sakupljanja i katalogiziranja najprije pisanih dokumenata a zatim i knjiga, odnosno mjesta sakupljanja, prenošenja i promicanja znanja, već su i pokazatelji društvenog te kulturnog razvoja. Svojom prisutnošću u gradu ili zemlji one svjedoče važnosti koju je neko društvo pridavalo svojoj kulturi i svojem znanju. Iako knjižnica jednog malenog grada kao što je Kaltern danas ne može dokumentirati cjelokupno znanje mjesta putem knjige ili drugih medija, ona ipak ostaje važan pokazatelj političkog, obrazovnog i kulturnog stanja zajednice.

Naš konceptualni pristup oblikuje temelj te osnovne pretpostavke. Mišljenja smo da knjižnica ne mora ispunjavati samo svoje zadaće u okviru institucionalne dužnosti, nego da mora i kao arhitektonski objekt zauzeti posebno mjesto i istaknutu poziciju u gradu.

Stoga smatramo da izgradnju knjižnice danas ne treba promišljati samo programski, već i ikonički (kao kuću knjiga ili drugih medija), u strukturnoj vezi s povijesnim središtem. To je ikona koju bi mogli uočiti i oni mimo klasične ciljane skupine i koja bi mogla pobuditi njihovo zanimanje, znatiželju i želju za ulaskom, te na taj način omogućiti nove uloge, ponekad čak i različite sinergije u društvenom suživotu (mladi susreću stare, lokalno stanovništvo turiste, knjiga susreće kavu itd.).

Smatramo da to može biti i snažna arhitektura, jer ne treba se bojati važnog zdanja, predstavnika vremena unutar povijesnog središta. Prethodno spomenuta javna i institucionalna uloga, kao i semantička poruka zajednici kao iznimnoj društvenoj vrijednosti koju ikonička arhitektura predstavlja, opravdavaju i to.