Kako je zelena moja dolina

arhitekt José Manuel Carvalho Araújo
projekt Muzej Geira, Terras de Bouro, Portugal, 2008
napisao Nuno Miguel Borges

 

…Carvalho Araújo vrlo obazrivo promišlja lokacije svojih budućih projekata. Svaka zahtijeva različitu vrstu intervencije - očitiju ili suptilniju. A tu je i utjecaj arhitektonske škole Oporto: jednostavnost i čisti prostori.


Muzej Geira jedan je od njegovih posljednjih projekata. Nalazi se na jednom od najljepših mjesta u Portugalu, sjevernom ruralnom području, zelenom i brdovitom parku prirode. Bilo je nastanjeno u rimsko doba, a ceste iz tog razdoblja još postoje i sežu preko španjolskih granica. Gradsko vijeće odlučilo je izgraditi muzej koji bi bio posvećen rimskim cestama u regiji.


Arhitekt je morao uzeti u obzir postojeću zgradu Etnografskog muzeja. Carvalho Araújo odlučio je iskoristiti pad terena, pa je novu zgradu podigao pokraj izvorne i tako je djelomice sakrio. Zadržavajući integritet i ljepotu lokacije, zgrada je integrirana u krajolik na padini koju okružuju stabla i brda. Ponovnom upotrebom nekih već postojećih elemenata zemlje zgrada koristi oblike i materijale ne bi li svoj utjecaj svela na minimum…