Ljepota starosti

arhitekt Jordi Badia
projekt Muzej Can Framis, Barcelona, Španjolska, 2008
napisali Fredy Massad, Alicia Guerrero Yeste

 

…Arhitektonske intervencije kao što je nedavno otvoreni prostor za Espai de Pintura Contemporània Can Framis, rad Jordija Badije / BAAS ili pretvaranje nekadašnje tvorničke zgrade Fabra & Coats u centar za umjetnost pokazuju način na koji ove strukture bivaju intenzivno priznate– unatoč svojoj tihoj i nevidljivoj pojavnosti – kao vrlo izraženo obilježje urbanog identiteta Barcelone. Te zgrade ne samo da pokazuju razvoj osjetljivosti prema njima nego i to da je njihova važnost shvaćena i reformulirana. Njihove konstruktivne kvalitete daju im jedinstvenu prostornu fleksibilnost, a estetske konotaciju moći i trajnosti tako utjelovljujući potencijal za razvijanje stvarne slike grada koja se može ukorijeniti unutar temelja identiteta grada na suvisliji način od onih previše protetskih zgrada-„zvijezda“.


Obnavljanje zgrade predstavljala je u ovom određenom slučaju bitan dio namjera klijenta, Fondacije Vila Casas, čiji je cilj širenje značaja katalonske umjetnosti. Stoga svoje galerije smješta u zgrade koje su na neki način povezane s katalonskom povijesnom memorijom.


Fondacija je u svom vlasništvu već imala dva prostora u provinciji Girona – obnovljenu palaču u kojoj je izlagana kolekcija fotografija i renoviranu staru tvornicu pluta koja sada udomljuje kolekciju skulptura – uz još dva umjetnička prostora u Barceloni: VolART koji se nalazi u jednoj modernističkoj zgradi i VolART2. Novi prostor koji se pridružio ovoj mreži izlaže kolekciju od 270 slika umjetnika koji su ili rođeni u Kataloniji ili ondje žive, a slike predstavljaju umjetničke trendove druge polovice 20 stoljeća. Prostor će udomljavati i povremene izložbe. Zgrada je odabrana zato što predstavlja arhitektonski dokument društvene i ekonomske povijesti industrijske revolucije u Barceloni i oslikava nesigurnost većine zgrada izgrađenih oko ovog područja, strogo projektiranih i podignutih samo da bi poslužile funkcionalnoj svrsi; nedostaju im bilo kakvi definirani organizacijski kriteriji za održanje rasta na bilo koji način osim dodavanja vrlo heterogenih tijela…