Ne vjerujem u geste, vjerujem u osjećaje

arhitekt Han Tümertekin
razgovarali Ante Nikša Bilić, Vera Grimmer, Andrija Rusan

 

razgovarali u Istanbulu 31.ožujka 2007.

 

Kozmopolitski intelektualac Han Tümertekin, u Istanbulu kod kuće jednako tako kao u Parizu, radije govori o identitetu arhitekta nego o arhitekturi identiteta. U kontekst ulazi kontrastom, ponekad i oštrim rezom, stvarajući pritom vlastiti kontekst. U svojim radovima preispituje odnos između programa i forme, pri čemu su njegove kuće obično “prazne školjke”, a program je smješten unutar zidnih šupljina. Tümertekinove kuće u egejskom primorju-kuća SM, Aga-Khan nagradom proslavljena kuća B2, kao i projekti obnove u centru Istanbula istodobno su radikalni u svom redukcionizmu, no isto tako pažljivo mijenjaju i nadilaze svoj okoliš.

 

ORIS: Velik dio suvremene arhitekture bavi se arhitekturom “s potpisom”, znamenitim zgradama, brendiranjem, takvim stvarima. Imidž je najbitniji, posebice u zemljama kao što je Kina. Neki dan je u Beču bilo predavanje australskog arhitekta Paulinea iz tvrtke PTW sa sjedištem u Sydneyju. Arhitekti te tvrtke pobijedili su na natječaju za projektiranje plivačkog centra nasuprot stadionu koji su projektirali Herzog i de Meuron. Napravili su veliku strukturu nalik na mjehur koja se statički pokazala kao vrlo uspješna, jer je čitava nosiva konstrukcija dio vanjske kože. U njihovom uredu u Sydneyju radi stotinjak ljudi, u Kini još toliko i tako dalje, a oni nisu jedini. Jesu li takvi globalni trendovi i utjecaji nešto što bi se trebalo uzimati u obzir?

 

Tümertekin: Što se globalnih trendova tiče, mene više interesira način na koji drugi arhitekti razmišljaju i kako rade stvari, više me zanima sam proces nego konačni proizvod. Na početku procesa me doista ne zanimaju rezultati, ne uzimam u obzir globalnu konkurenciju na tržištu. Ako razvijem vlastiti pristup arhitekturi, vjerujem da neću morati znati što drugi ljudi rade. Naravno, svi arhitekti na svijetu su pod pritiskom konkurencije. Časopisi uglavnom objavljuju zgrade izgrađene s velikim budžetima, no arhitekturu čini puno više od izgradnje repera. Mene više zanima svakodnevni život i to ne samo u arhitekturi. Volim svakodnevni život. U njemu pronalazim mnoge zanimljive stvari.