1OOris - 100 brojeva časopisa Oris

 

01/09/2016

U subotu, 10. rujna 2016. u 13 sati otvara se izložba svih tiskanih brojeva Oris časopisa za arhitekturu i kulturu življenja.

Oris u svom izdavačkom portfelju ima hrvatska i slovenska izdanja i još niz tiskovina koje su nastale u Orisovoj kući. Izlazak, sada već stotog broja, smatramo vrijednim posebnog slavlja i veselja.

Prvi broj Orisa izašao je 2. ožujka 1999. godine, a tvrtka je počela sa radom godinu ranije. Smatramo se punoljetnima!

Pitali su me, kako bih pozicionirao i razlikovao Oris unutar globalnog polja arhitektonskih institucija. Odgovor je jednostavan: globalno ne postoji mnogo drugih institucija koje bi usporedivo kompetentno i sadržajno razvitak arhitekture refleksijom promicale i komentirale poput Orisa. Časopisom, Danima Orisa, izložbama i svim drugim aktivnostima doprinosi propagiranju i sadržajnom promišljanju suvremene arhitekture. To je istinska kuća arhitekture, pra-koliba, odakle sve polazi.                                           

Dietmar Steiner

U jubilarnom stotom broju moći ćete pročitati intervjue ekskluzivno vođene sa nekim od najuglednijih imena arhitektonske i umjetničke scene, kao što su Alejandro Aravena, dobitnik najprestižnije arhitektonske nagrade za 2016. godinu – Pritzkerove nagrade; Toyo Ito,  japanski arhitekt, autor, također laureat prestižne Pritzkerove nagrade; Denise Scott Brown, sa suprugom Robertom Venturijem obilježila teoriju i praksu Postmoderne; Juhani Pallasmaa, finski arhitekt i teoretičar, jedan od najvažnijih kritičara arhitekture;  Boris Groys, filozof, esejist, likovni kritičar i priznati stručnjak za umjetnost i književnost ruske avangarde; Damir Fabijanić, majstor fotografije, jedan od osnivača Orisa, izdavač časopisa Iće i Piće; Damil Kalogjera, istaknuti fotograf, sjajan portretist, izuzetan profesionalac;  Bogdan Žižić, hrvatski redatelj i scenarist; Miljenko Jergović, književnik i novinar, dobitnik mnogih domaćih i stranih književnih nagrada za svoja djela, Maroje Mrduljaš, arhitekt, kritičar i kustos; autor i urednik knjiga o arhitekturi i dizajnu; Boris Magaš, doajen hrvatske arhitekture, autor splitskog stadiona, Haludova, bio je nezamjenjiv profesor, učitelj mnogim generacijama studenata arhitekture....

Čitav broj će biti i s primjetno većim brojem stranica i u još većoj nakladi.

Pridružite nam se u subotu, 10. rujna u 13 sati na otvorenju izložbe povodom obilježavanja izlaska stotog broja časopisa Oris.

A dan prije otvaramo novu sezonu u našem restoranu Voncimer sa potpuno novim i ugodno iznenađujućim menijem. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme! 

Izložba će biti otvorena do 24. rujna 2016. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Arhitekt Boris Podrecca poslao nam je prigodnu čestitku povodom izlaska 100og broja.