Fotobookfestival Kassel: Izložba foto knjiga

09/09/2016

Svake godine festival fotografskih knjiga Fotobookfestival Kassel poziva sve fotografe da pred međunarodnom publikom i istaknutim stručnjacima prezentiraju svoje dotad neobjavljene fotografske knjige. Na Festivalu je 2016. sudjelovalo 476 pokusnih knjiga (book dummies) iz 51 zemlje. Najbolje 52 knjige koje su ušle u uži izbor žirija bit će izložene na međunarodnim fotografskim događanjima. Od ta 52 naslova izabrana su tri pobjednika koje je imenovao međunarodni žiri stručnjaka na festivalu 8. Fotobookfestival Kassel u centru za fotografiju Three Shadows Photography Art Centre u Pekingu. Dobitniku prve nagrade bit će omogućeno da svoju pokusnu knjigu objavi kao pravu fotografsku knjigu u suradnji sa K-Books, produkcijskim partnerom Festivala iz Njemačke. Druga je nagrada kupon za produkciju knjige u vrijednosti 500 €, dok je treća nagrada kupon u vrijednosti od 300 € u pokroviteljstvu izdavača K-Books, partnera Fotobookfestivala.

Sve knjige koje su ušle u uži izbor bit će izložene na sljedećim fotografskim događanjima:

8. Fotobookfestival Kassel, Peking: 11. lipnja – 3. srpnja
Fotoleggendo, Rim: 10. – 26. lipnja
PhotoIreland, Dublin: 1. – 31. srpnja
Fotogalleriet, Oslo: 8. – 14. rujna
Festival Organ Vida, Zagreb: 13. – 21. rujna
Encontros da Imagem, Braga: 21. rujna – 5. studenog
Photobook Week Aarhus, Galleri Image: 29. rujna – 9. listopada
Lagos Photo: 22. listopada – 23. studenog
IED, Madrid: kraj 2016
Format Festival, Derby: 23. ožujka – 23. travnja 2017.

O dobitnicima Dummy Award Kassel 2016

MATHIEM ASSELIN: Monsanto: fotografsko istraživanje

Izabran jednoglasnom odlukom žirija, Monsanto nudi zapanjujući fotografski uvid u prošlost i sadašnjost tvornice kemikalija i plastike Monsanto. Knjiga kombinira materijale iz korporacijske arhive s nizom portreta i pejzaža koji su direktno pogođeni posljedicama industrijske proizvodnje za okoliš. Važnost teme prikazana je tehnikom koja savršeno kombinira fotografiju, dizajn i tekst. Ovo je racionalni oblik protestne knjige, istinski pobjednik.

HIROSHI OKAMOTO: Regrut

Regrut prikazuje iskustvo potrage za poslom Yoa Toshonija, jednog od 500.000 studenata koji svake godine diplomiraju u Japanu. Fotografije su obogaćene pametnim dodavanjem SMS-ova, e-mailova i propagandnih materijala. Hvala vam na prijavi, dobili ste ponudu!

ZHANG LIJIE: Ponoćna svirka

Zhang portretira suvremeno kinesko društvo koje je povezano s njezinom vlastitom prošlošću. Kombinira svoje dokumentarne fotografije sa starim fotografijama iz osobnih foto-albuma i s interneta. Knjiga je toliko razigranog dizajna da je nećete moći ispustiti iz ruku.

Otvorenje: izložba neće imati službeno otvorenje.

Trajanje: 12. – 21. rujna 2016.