Future Architecture Platform: predavanje kolektiva urbz

13/06/2016

U četvrtak, 16. lipnja 2016. u 20:00 sati Mathias Echanove, Rahul Srivastava i Ismini Christakopoulou iz grupe urbz održat će šesto i posljednje u nizu predavanja u Oris Kući arhitekture u sklopu platforme Future Architecture naziva No Future - Building the Present.

Nostalgija i spekulacija često prate naš pogled prema prošlosti i budućnosti, posebice jer te vremenske dimenzije ne uzvraćaju pogled. Gledati sadašnjost je, međutim, drugačija stvar. Suočava se s nama ovdje i sada te nas prisiljava da donesemo odluke koje će imati stvarne posljedice. Možda je ovo razlog iz kojega sadašnjost i građenje u sadašnjosti nije nešto što vidimo često kao trenutak refleksije u razgovorima o arhitekturi. U arhitekturi je budućnost zapravo istovremeno mesijanska – građevine su okićene obećanjima za budućnost – i pune fantazija.

Međutim, ideja budućnosti je danas postala suvišna. Čini se kako smo budućnost izgubili u jednom trenutku u 20. Stoljeću. Ostao nam je avenir. L’avenir je ono što dolazi do nas – suprotno budućnosti koju smo naivno projicirali. Vanjštine koje smo proizveli i ignorirali u procesu sada nas opterećuju.

Iščekivati nadolazeće zahtjeva ništa manje kreativnosti i uvida od crtanja budućnosti na praznoj stranici. Naše se aktivnosti okreću sadašnjosti – bez obzira koliko je ta sadašnjost zeznuta – s kombinacijom entuzijazma i pragmatizma.

Umjesto osmišljavanja grada budućnosti (pametnog ili drugačijeg) iz akademsko-istraživačkog laboratorija ili iz studija nekog arhitekta, uzimamo postojeći grad kao našu početnu točku. Gradimo tako da povezujemo stručnost i znanje protagonista koji su uronjeni u vlastitu svakodnevnicu. Radimo sa sadašnjošću u onom obliku u kojem ona postoji i s protagonistima i njihovim trenutnim potrebama. 

urbz je angažirani, eksperimentalno-urbano-istraživački kolektiv.  

urbz organizira radionice, promiče istraživačke projekte, proizvodi urbane oblike i koncepte te razvija web sadržaje o urbanim prostorima i mjestima od 2008. godine. urbz vjeruje da su stanovnici stručnjaci za vlastita naselja. Njihovo svakodnevno iskustvo mjesta u kojima žive i rade konstituira bazična znanja o planiranu i urbanom razvoju. Za donosioce odluka, urbaniste, arhitekte i trgovce nekretninama, pristup ovom znanju najbolji je mogući način poboljšanja kvaliteta i utjecaja kojeg imaju obavljajući svoj posao. Razumijevanje lokalnog iz perspektive onih koji ta mjesta nastanjuju povećava šanse za konačnu uspješnost projekta. urbz radi sa zajednicama iz različitih dijelova svijeta. Podupiremo individualne izraze, direktno kolektivno učešće i ground up razvoj te se odlučno zalažemo za širenje informacija, otvoreni pristup i javnu participaciju. 

urbz.net
no future: architectural practice for the living present

Ulaz je slobodan. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Future Architecture je prva paneuropska platforma za arhitekturu, muzeje, festivale i producente; donošenje ideja o budućnosti gradova i arhitekture bliže široj publici.

Ciljevi:

- Promisliti budućnost. Istaknut ćemo talentiranu generaciju u nastajanju iz različitih disciplina i istražiti i podijeliti ideje o budućnosti gradova i arhitekture.
- Razmijeniti. 14 organizatora iz 13 zemalja stvorit će paneuropski program, posjetiti kreativce u nastajanju i prezentirati svoje ideje na izložbama, konferencijama, predavanjima i radionicama, u publikacijama i na portalima.
- Podići svijest. Platforma će složena pitanja objasniti na razumljiv način i promicati održivi životni okoliš.
- Izgraditi predanost. Future Architecture European Quality Label prepoznaje organizatore koji rade s kreativcima u usponu te njihovu predanost ciljevima platforme.

The Future Architecture Platform uvodi i potiče inovaciju, eksperiment i ideje generacije koja će projektirati arhitekturu i izgraditi Europske gradove u nadolazećim godinama. Platforma potiče arhitekturu, kulturu, znanje i društveni kapital kroz zajedničku platformu.

Voditeljica projekta za Oris Kuću arhitekture je arhitektica i kustosica Ana Dana Beroš.

TKO JE DIO FUTURE ARCHITECTURE PLATFORME?

Organizacija: Museum of Architecture and Design, Ljubljana (SI);

Članovi: 
Oris House of Architecture, Zagreb (HR)
Museum of Architecture in Wrocław (PL)
Belgrade InternationalArchitecture Week (SR)
National Museum of XXI Century Arts, Rome (IT)
House of Architecture,Graz (AT)
Copenhagen Architecture Festival (DK)
Tirana Architecture Week (AL)
DesignBiotop, Ljubljana (SI)
Lisbon Architecture Triennale (PT)
Ruby Press, Berlin (DE);

Pridruženi članovi: 
Swiss Architecture Museum, Basel (CH)
Prishtina Architecture Week (RKS)
CANactions, Kiev (UA)

futurearchitectureplatform.org

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.