Predavanje i razgovor o katalonskoj arhitekturi s javljanjem iz Barcelone

 

16/11/2015

U petak, 20.11.2015. u 19 sati u Oris Kući arhitekture održat će se predavanje i razgovor o katalonskoj arhitekturi.

Uvodno predavanje o arhitekturi studija RCR održat će Lovorka Prpić, nakon čega slijedi razgovor uz video prijenos iz Barcelone, gdje će naši sugovornici biti arhitekti Roldán Berengué, HArquitectesJaume Prat i Eva Cotman. Program će se održati na engleskom jeziku.

Moderatorice: Divna Antičević i Mira Stanić 

Arhitekti Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta osnovali su vlastiti arhitektonski ured RCR Arquitectes 1987. u Olotu. Dobitnici su Državne nagrade za arhitekturu u Kataloniji 2005., od 2008. su Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres of the République Française, počasni članovi Američkog instituta arhitekture (aia) od 2010., a nedavno su dobili međunarodnu nagradu Belgijska nagrada za građenje 2011. Od 1989. savjetnici su za arhitekturu u nacionalnom parku u vulkanskoj zoni La Garrotxa, a tijekom svojih karijera podučavali su urbanizam (1989. – 2001, Vilalta) i studijske projekte (1992. – 2004., Pigem). Pobijedili su na brojnim međunarodnim natječajima (u posljednje vrijeme to su: Waalsekrook Mediatec u Belgiji, Muzej Soulages u Francuskoj, krematorij Hofheide u Belgiji i zaljev The Edge Business Bay u Dubaiju). Dobitnici su različitih priznanja za svoj rad (najvažnije je da su dva puta bili finalisti za nagradu Mies Van der Rohe Europske unije). Nekoliko njihovih radova izlagano je u galerijama kao što je toto Galerija ma (izložba Global Ends). Osim toga, njihovi su radovi objavljivani u značajnim časopisima o arhitekturi, kao što je AV, broj 137 ili El Croquis, broj 138. (V), RCR Arquitectes 2003–2007 Los atributos de la naturaleza, RCR by 3C Design, Korea.
 
Miguel Roldán, arhitekt i pedagog, osnivač je i ravnatelj Arhitektonskog centra Barcelone, obrazovne institucije koja organizira studijske programe u inozemstvu na području arhitekture i urbanizma. Mercè Berengué, arhitektica i urbanistica, predstavnica je Barcelone na Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya i zamjenica pri Komisiji za tehničku komunikaciju regionalnog planiranja u Barceloni. Godine 1988. zajedno su osnovali tvrtku Roldán+Berengué, arqts specijaliziranu za javne projekte, stambene projekte, urbanizam i uređenje interijera. Radovi tvrtke R+B višestruko su nagrađivani te se o njima redovito objavljuju radovi u vodećim domaćim i međunarodnim arhitektonskim časopisima.
 
HARQUITECTES je arhitektonski studio osnovan 2000. sa sjedištem u Sabadellu u Barceloni. Vode ga četiri partnera: David Lorente Ibáñez (Granollers, 1972.), Josep Ricart Ulldemolins (Cerdanyola del Vallès, 1973.), Xavier Ros Majó (Sabadell, 1972.) i Roger Tudó Galí (Terrassa, 1973.). Svi su diplomirali u razdoblju od 1998. do 2000. pri ETSA Vallès, gdje Josep i Roger danas drže kolegije pod nazivom Projekti i Izgradnja. Xavier također poučava predmet Projekti na etsa Barcelona. Svi su pozivani kao gostujući predavači diljem Europe i Amerike, a radovi su im nagrađivani te odabrani za izložbe u domovini i inozemstvu.
 
Jaume Prat Ortells diplomirao je na visokoj školi arhitekture u Barceloni (etsab) 2002. Radi s Josepom Lluísom Mateom, Enricom Massipom i Lluísom Comerónom. Surađuje s raznim arhitektima, a dugotrajan odnos ostvaruje s Montserrat Farrés. Kao pomoćnik urednika i voditelj redakcije e-knjige Scalae radi na svim elektroničkim svescima zbirke, uključujući i broj posvećen rcr arhitektima. Piše za različite španjolske i strane publikacije. Koautor je digitalnog arhitektonskog vodiča kroz Barcelonu u izdanju Udruženja arhitekata Katalonije coac i Grada Barcelone. Drži konferencije i radionice u Barceloni, Granadi, Sevilli i Madridu te kompilira dokumentaciju, za potrebe Scalae, o radionici RCR-LAB.A održanoj 2013.
 
Eva Cotman diplomirala je 2007. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na kojem dobiva Rektorovu nagradu. Od 2008. godine surađuje s arhitektonskim uredom vora arquitectura u Barceloni, a potom započinje svoj samostalni rad. Autorica više nagrađivanih arhitektonskih natječajnih projekata i studija. Aktivni član AJAC-a, Udruženja mladih arhitekata Katalonije u sklopu kojeg organizira međunarodni simpozij Initiating projects. Uz arhitektonsku praksu, trenutačno se bavi doktorskim studijem na UPC-u, Politehničkom fakultetu u Barceloni.
 
Lovorka Prpić diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Poslijediplomski studij pohađala je na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani gdje nastavlja doktorski studij arhitekture. Od 2002. vodi Zajednički projektantski ured s M. Bernfestom. Od 2008. docent je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Od 2006.-2008. članica je uredništva ČIP-a. Prvonagrađena je na 25. salonu mladih 1998. (izbornik: Makoto Sei Watanabe, Tokio). S M. Bernfestom nominirana je za nagradu „Mies van der Rohe“, 2007. (Centar za socijalnu skrb, Sisak), te za nagradu Bernardo Bernardi, 2002. (salon La Coulisse, Zagreb).
 
Ulaz je slobodan.