Predavanje istaknutog prevoditelja Mate Marasa / 3. 12. 2015.

 

26/11/2015

U četvrtak, 3. prosinca 2015., u 19 sati u Oris Kući arhitekture predavanje će održati istaknuti hrvatski prevoditelj Mate Maras. 

Tema predavanja bit će veliko djelo Williama Shakespeara, Hamlet. Tragediju danskog kraljevića Mate Maras analizirat će kroz ulomke tekstova te predstaviti problematiku prevođenja klasika.

Intervju s Matom Marasom koji su za Oris 92 napravili Vera Grimmer i Joško Belamarić možete pročitati ovdje.

Mate Maras rođen je 1939. u Studencima kod Imotskoga. U Zagrebu završio V. gimnaziju i diplomirao matematiku i fiziku na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu. Radio je kao srednjoškolski profesor, urednik u nakladničkim kućama i na Hrvatskome radiju te kao tajnik središnjice Matice hrvatske. Sedam godina proveo je u diplomaciji kao kulturni ataše u Parizu i Washingtonu. Prevodi najviše s engleskoga, talijanskoga i francuskoga jezika. Za svoj prijevod Rabelaisa dobio je Veliku nagradu Francuske akademije. Preveo je, među ostalim, s talijanskoga Rime Guida Cavalcantija, sa starofrancuskoga Pjesni prve francuske pjesnikinje Marie de France, s anglosaskoga ep Beowulf te s engleskoga Miris jabuka, zbirku od stotinu pjesama Roberta Frosta. Sastavio je Rimarij hrvatskoga jezika i objavio knjigu pjesama Kasna berba. Dovršio je i prijevod cjelokupnoga Shakespeareova opusa.

Svi posjetitelji dobiti će bon za 20% popusta u restoranu Voncimer koji mogu iskoristiti isti dan.

Ulaz je slobodan.