17/04/2015

U subotu, 18.4. 2015. u 18 sati otvara se četvrto izdanje ArtiPartija.

Četvrti ArtiParti, projekt organiziran od strane udruge studenata Pensat, studenata Akademije likovnih umjetnosti Johna Miličića i Pietra Bobana te studentica Odsjeka za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Doris Cvetko, Irene Curić, Anje Ivić, Ive Jurline i Martine Petrović. ArtiParti vol.4 održat će se u gradu Zagrebu, od 18. do 22. travnja u Oris  Kući arhitekture.

Projekt je počeo skromnim izložbama uže grupe studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u privatnom stambenom prostoru jednog od organizatora da bi ubrzo interes javnosti, stručne i nestručne, nadrastao njegove prvotne prilike. Sada ArtiParti predstavlja platformu širokog spektra i stvara vlastito kulturno polje specijalizirano za predstavljanje radova studenata i mladih umjetnika. U društvu  koje ne stvara dovoljno prilika mladim umjetnicima da svoje talente predstave na način na koji bi ih oni htjeli predstaviti, bilo radi ekonomske situacije, nezainteresiranosti javnosti ili jednostavnog podcjenjivanja, umjetnici na neki način moraju sami sebi omogućiti tu privilegiju da drugi uživaju njihove talente. Stoga su se osim studenata kreativnih fakulteta i akademija organizirali i njihove kolege iz drugih struka, većinom humanističkih te formirali zanimljiv koncept izložbi i prodaje studentskih umjetničkih radova uz popratno druženje.

Prednost za izlaganje dana je mladim kreativcima čija je umjetnost nekategorizirana i zbog toga vrijedna pokazivanja i prepoznavanja. Njihov rad u većini slučajeva biva ocijenjen, viđen u uskim umjetničkim krugovima i često zaboravljen, no na ovaj način se može približiti široj javnosti. Ne treba ni napominjati da publicitet i prilika za stupanje na scenu, ali i mogući otkup radova, idu u prilog svim izlagačima. 

ArtiParti  je jedinstvena pojava na hrvatskoj kulturnoj sceni koja kao takva pomaže podizanju kulturne svijesti, omogućuje stjecanje iskustva u radu, struci i diže ljestvicu međusobne tolerancije kroz suradnju studenata.