Izložba Dokumentacija - de Architekten Cie. / 17.12.-16.1.

 

08/12/2015

Trajanje izložbe je produženo do 16. siječnja 2016.!
 

U četvrtak, 17. prosinca 2015. u 17 sati u Oris Kući arhitekture održat će se otvorenje izložbe Dokumentacija i razgovor de Architekten Cie. s Bevk Perovic arhitektima povodom otvorenja izložbe.

Posebnost ove izložbe upravo je u tome što će prikazati jedan projekt – poslovnu zgradu, ali u svim svojim fazama od začetka do izvedbe. Na izložbi ćemo tako imati prilike vidjeti prvu skicu nastalu za natječaj, ali i nacrte s gradilišta, radne modele, skice detalja, video prikaz gradnje i ostale bitne dijelove života zgrade prije useljenja korisnika. Ova izložba omogućit će uvid u kompleksni proizvodni proces jedne (povelike) kuće koji često ostane u sjeni gotovog produkta.

Na otvorenju izložbe, u 18 sati, održat će se dijalog de Architekten Cie. i Bevk Perović arhitekata koju će moderirati Tadej Glažar. Radi se o dva uspješna arhitektonska ureda nastala u isto vrijeme, ali koji djeluju u dva bitno različita konteksta.

Zgrada First nalazi se na istaknutoj lokaciju u Rotterdamu, preko puta novog glavnog kolodvora, na granici između poslovnog središta grada i rezidencijalne četvrti iz 19. stoljeća te se referira na svoju okolinu - postratnu arhitekturu zgrade Groothandelsgebouw, preko puta. Horizontalna baza i 130 metara visok toranj, osim poslovnih prostora sadrže i javne sadržaje poput restorana i galerije te gradski vrt u svom prizemlju. Pri izvedbi su se koristile sve prednosti modernih tehnologija i posebna pozornost se posvetila održivosti kao bitnoj temi suvremene arhitekture.

de Architekten Cie. Branimir Medić (1961.) i Pero Puljiz (1962.) nakon što su diplomirali na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1987., nastavili su studij na Institutu Berlage u Amsterdamu, gdje su i magistrirali arhitekturu 1992. Godine 1995. osvojili su Prix de Rome, nakon čega su osnovali ured Medić + Puljiz. Obojica su postali partneri u de Architekten Cie., Amsterdam, 1998., nakon višegodišnje suradnje između dva ureda. Osvojili su niz prvih nagrada na međunarodnim natječajima za projekte kao što su novi Kulturni i administrativni centar Montreal, Kanada, 2003.; proširenje zgrade rumunjske vlade u Bukureštu, Rumunjska, 2007.; Muzej urbanizma oblasti Quixing u Tianjinu, Kina, 2008. te Kulturni centar Dadong u Kaohsiungu, Tajvan.
Godine 2004. osnovana je podružnica Cie. Hrvatska u Zagrebu. Realizirane projekti u Hrvatskoj su Hotel Radisson u Orašcu kod Dubrovnika i Centar Bundek.
 

Pokrovitelj izložbe: