Izložba: Nenad Fabijanić Slike po Ivanu (Đovaniju)

 

10/05/2018

U utorak, 15. svibnja 2018., u 19 sati u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Slike po Ivanu (Đovaniju) i predstavlja istoimena publikacija Nenada Fabijanića, profesora na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, jednog od najznačajnijih hrvatskih arhitekata, urbanista i teoretičara dizajna te Vitićevog studenta, suradnika i prijatelja. 
 
Publikacija i izložba predstavljaju dijalog s Ivanom Vitićem i kreativnu interpretaciju odnosno umjetnički hommage određenim radovima njegova opusa. 
 
Naslov knjige Slike po Ivanu (Đovaniju) duhovito i dvosmisleno nagoviješta temu interpretacije kapitalnih Vitićevih projekata. Nenad Fabijanić odabire četiri projekta Ivana Vitića te na njih kreativno reagira, kao arhitekt i vizualni umjetnik. Prva slika donosi detaljnu analizu i prikaz projekta Hotela Jadran u Šibeniku. Druga slika predstavlja prikaz i analizu čuvenog projekta stambenog objekta u Laginjinoj ulici u Zagrebu, a na nju se nadovezuje treća slika – autorska adaptacija stana na 7. katu Vitićeva nebodera u Laginjinoj 9 koju potpisuje Nenad Fabijanić i koja svjedoči o nevjerojatnom transformativnom potencijalu i bezvremenosti Vitićeva projekta. Adaptacija odnosno interpretacija stana ilustrirana je fotografijama Damira Fabijanića. Četvrta i posljednja slika bavi se tzv. Kockicom, Zgradom društveno - političkih organizacija u Zagrebu i jednim od najmonumentalnijih primjera hrvatskog visokog modernizma. Fabijanić daje prijedlog adaptacije i prenamjene danas zapuštene i devastirane zgrade u novo sjedište Vlade RH. Analizom prostornih mogućnosti zgrade, kao i mogućnosti njezine metamorfoze, Fabijanić stupa u autorski i kreativni dijalog s Ivanom Vitićem.
 
 
Nenad Fabijanić
 
Rođen je 1951. u Zagrebu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1974. godine. Od 1977. godine do danas djeluje pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a od 2000. redovni je profesor na Katedri za arhitektonsko projektiranje. Od 1994. do 1996. bio je predsjednik Društva arhitekata Zagreba, a od 1999. do 2003. predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata. Od 2008. član je suradnik HAZU-a. Za svoje projekte i realizacije nagrađen je stručnim, državnim i međunarodnim nagradama i priznanjima. Profesionalno je aktivan na području urbanizma i arhitekture, interijera, dizajna i scenografije. Autor je postava izložbi u zemlji i inozemstvu.
 

 

Veliki sponzor:

 

 




 

Sponzori:

 

 

 

 

 

 

 

Pokrovitelj: 

 

 

 

 

Partner: