Predavanje i promocija knjige Tomislava Pavelića / 6.10.2015.

 

02/10/2015

U utorak, 6. listopada 2015. u 19:30 održat će se promocija knjige arhitektonskih eseja O busenu trave pod stopalom Tomislava Pavelića, u izdanju UPI-2m.

Uvodnu riječ održat će Andrej Uchytil, autor pogovora knjige, nakon čega će TP održati kraće predavanje o vlastitim motivacijama i viđenju uloge arhitekture u suvremenim uvjetima. Događanje će biti praćeno predstavljanjem video radova TP-a, iz ciklusa 100 pokušaja (da se promijeni sve).

Tomislav Pavelić rođen je u Zagrebu 1964., gdje je i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu 1990. godine. Usporedo s arhitekturom bavi se esejistikom i likovnom umjetnošću. Prvu samostalnu izložbu iz područja likovnih umjetnosti imao je 1996. u Galeriji Josip Račić u Zagrebu; sudjelovao na više koncepcijskih skupnih izložbi.Objavljuje arhitektonske i šire likovno-umjetničke kritike i eseje, surađuje s časopisima Čip, Arhitektura i Oris te s Trećim programom Hrvatskog radija. Na Trećem programu Hrvatskog radija 2002. pokreće emisiju Život prostora te je uređuje do 2006., a 2012. godine je jedan od pokretača emisije Stvarnost prostora - između poetike i politike, u kojoj vodi seriju razgovora s protagonistima domaće arhitektonske scene. Do 2007. godine radi u Studiju BF, nakon čega pokreće vlastiti ured ovlaštenog arhitekta. Godine 2009. dobio je nagradu Drago Galić UHA-e za obiteljsku kuću u Rudešu, u Zagrebu. 2012. godine je povjerenik/kustos hrvatskog nastupa na 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, izložba Izravna demokracija zahtjeva iravan prostor,  predstavnici Pulska grupa te Igor Bezinović, Hrvoslava Brkljušić, Boris Cvjetanović i Siniša Labrović. 2015. godine objavio knjigu arhitektonskih eseja, O busenu trave pod stopalom, u izdanju UPI-2m.