Predavanje: krajobrazni arhitekt Daniel Winterbottom

 

08/10/2015

U četvrtak, 22. listopada 2015. godine u 19h u Oris Kući arhitekture održava se predavanje Daniela Winterbottoma.

Profesor Winterbottom  je 1995. počeo izvoditi program pod nazivom Design/Build, u okviru kojeg na jedinstven način spaja oblikovanje i izvedbu, pritom stvarajući trajnu vrijednost za zajednicu u kojoj radi. Do danas je na taj način osmišljeno i izvedeno preko 20 projekata u Seattleu i 7 u drugim zemljama, kao i u Hrvatskoj, na Rabu i u Zagrebu, suradnji sa studijem Krajobrazna arhitektura – Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

Tako su ovog ljeta američki, hrvatski i slovenski studenti projektirali i izgradili paviljon u sklopu Agronomskog fakulteta, koji će biti svečano otvoren u sklopu stručnog skupa Summit u vrtu koji će biti organiziran povodom međunarodnog mjeseca krajobrazne arhitekture u travnju 2016. 

O radionicama na Rabu i u Zagrebu, programu Design/Build i ostalim projektima više će reći sam prof. Daniel Winterbottom u Oris Kući arhitekture 22. listopada.

Daniel Winterbottom je krajobrazni arhitekt i profesor krajobrazne arhtekture na Sveučilištu u Washingtonu. Njegovo područje istraživanja obuhvaća krajolik kao oblik kulturnog izražavanja, ekološki urbani dizajn, dizajn nastao pod djelovanjem zajednica i obnavljanje pejzaža. 1995. godine razvio je program projektiranja i izgradnje kroz koji zajedno sa svojim studentima blisko radi sa zajednicama kako bi projektirao i izgradio projekte koji poboljšavaju razinu življenja i odgovaraju na socijalna i ekološka pitanja. Winterbottom razvija i uključuje participativni proces projektiranja u spomenute projekte kako bi stvorio fleksibilna projektantska rješenja za zajednice u potrebi za takvim djelovanjima. Projekti ostvareni u timu sa studentima uključuju javnu praonicu rublja u ruralnom dijelu Meksika, vrt za HIV pozitivnu djecu u New Yorku, ljekovite vrtove Centra za rak u Seattleu, Vrt za majku i dijete u odgojnoj ustanovi blizu New Yorka i terapeutski park za obitelji čiji su članovi zaposleni u najvećem odlagalištu otpada u Guatemali, te nedavno niz terapeutskih vrtova unutar duševne bolnice na Rabu. Dovršio je društvene projekte i izgradnje u Seattleu, New Yorku, Bedford Hillsu u New Yorku, Meksiku, Bosni i Hercegovini, te Hrvatskoj. Njegov rad pri dokumentiranju casita, autohtonih portorikanskih vrtova u New Yorku, bio je izložen u Del Barrio muzeju u New Yorku i Ramapo fakultetu, te je publiciran na istu temu u New York Timesu, Seattle Timesu, Landscape Architecture časopisu i brojnim drugim tiskovinama.

Ulaz je slobodan.