Razgovor: Goran Rako & Vanja Ilić o Muzeju vučedolske kulture / 26. 11. 2015

 

24/11/2015

U četvrtak, 26.11. u 19 sati u Oris Kući arhitekture održat će se razgovor s arhitektima Goranom Rakom (Radionica arhitekture) i Vanjom Ilić, vezan uz njihov projekt Muzeja vučedolske kulture, dobitnik Velike nagrade salona arhitekture i Međunarodnog posebnog priznanja Piranesi 2015Razgovor će moderirati Saša Randić.

Članak o projektu Muzeja objavljen u broju 85 možete pronaći OVDJE

Radionicu arhitekture sa središnjim uredom u Zagrebu osnovao je 2003. Goran Rako. 2004. godine, nakon osvojenoga prvog mjesta na natječaju, projekt Dječji vrtić Šegrt Hlapić krenuo je sa svojom realizacijom. Sljedeće je godine tim osvojio natječaj za trgovački centar Cascade. Arheološki je muzej Narona (Nagrada Vladimira Nazora) dovršen, a pozvani su i na natječaj za novi zagrebački aerodrom. Još jedan značajan natječaj jest Memorijal Vodotoranj u Vukovaru, kada Radionica ponovno osvaja prvo mjesto. Godine 2009. započet je projekt Arheološkoga muzeja Vučedol u Vukovaru, a te je godine osvojen natječaj za urbanistički plan Müllerova brega. Radionica 2011. osvaja 1. nagradu na međunarodnome natječaju za Centar za proučavanje prirodnih katastrofa u Istanbulu, a 2013. jednu od pet jednakovrijednih prvih nagrada na međunarodnome natječaju za Collider Activity Center u Sofiji. Danas Radionicu arhitekture predstavljaju Fani Frković, Vedrana Ivanda, Domagoj Ivanović, Dora Krušelj, Iva Pejić, Ana Rako, Ankica Rako, Goran Rako i Josip Sabolić.
 
Vanja Ilić rođena je u Zagrebu 1973. Godine 1998. diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, 2000. godine osniva arhitektonski studio Capsula s I. Ergić i V. Milutin. Vlastiti ured otvara 2003. pod nazivom ‘Ured ovlaštene arhitektice’. Prisutna je na arhitektonskoj sceni od 1997. godine s nizom realizacija, natječaja, izložbi i projekata iz područja arhitekture, interijera, javnog prostora i postava izložbi. Dobitnica je stru­kovnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu te je višestruko nagrađivana na urbanističko-arhi­tek­tonskim natječajima. Docentica je na katedri za arhi­tektonsko projektiranje na FGAG u Splitu.  Zna­čajnije realizacije: Trg kralja Tomislava u Samoboru (s Er­gić, Petrić i Milutin), zgrada POS-a u Cresu (s Ergić i Milutin), interijeri: serija Eronet, TeoP (sa Štrbac), A Part, postav izložbe: Zgraf 9, Zgraf10, Stefan Sag­meister... Voditeljica je stručnog savjeta UHA-e od 2009. do 2011. Najznačajnije nagrade: godišnja nag­rada ‘Vladimir Nazor’ za 2004., Srebrna plaketa za najbolja ostvarenja europskih mladih arhitekata European Architecture Award Luigi Cosenza 2004., tre­ća nagrada 41. Zagrebačkog salona arhitekture, priz­nanje Piranesi, godišnja nagrada ULUPUH-a, nag­rada 36. Zagrebačkog salona arhitekture.