22. SALON ARHITEKTURE NOVI SAD

28/07/2020

Poziv za prijavu radova
 
DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada poziva sve zainteresirane da prijave svoje radove za sudjelovanje na 22. Salonu arhitekture Novi Sad koji će se održati od 10. do 17. listopada 2020. godine.
 
U 2020. godini Društvo arhitekata Novog Sada obilježava značajnu obljetnicu – 60 godina postojanja. U šezdeset godina od svog nastanka DaNS je predstavljao refleksiju stanja i društvene pozicije arhitekture kao discipline, dijeleći sa njom sve padove i uspone. U tom smislu DaNS je još jedna od rijetkih institucija koja je nositelj kontinuiteta profesionalnog bavljenja arhitekturom. Ovo podrazumjeva i akumuliranje svih iskustava i znanja koja su cirkulirala tijekom tog perioda.
 
Ipak, osnovna ideja Salona nije evociranje uspomena, već formiranje integriteta što će pomoći aktivnoj ulozi koju DaNS ima u suvremenom društvenom kontekstu. Salon arhitekture kao format ima upravo tu ulogu – da svojim autoritetom, stečenim kroz deseteljeća postojanja, bude platforma za promoviranje pozitivnih kretanja u našoj struci.
 
Konkretan cilj ovogodišnje izložbe je ukazati na snagu pojedinačnih arhitektonskih djela, u najširem smislu, kao i na pozitivan razvoj urbanih prostora. Ovakva djela neraskidivo su povezana sa fizičkim i svakim drugim kontekstom u kojem se nalaze, te ne predstavljaju samo ogledalo tog istog konteksta, već imaju snagu da generiraju nove vrijednosti u prostoru. S obzirom da je 2020. i godina u kojoj će Novi Sad dobiti novi Generalni urbanistički plan namjenjen za narednih 10 godina, naglasak izložbe biti će na onoj arhitekturi koja svojim postojanjem mjenja prostor šire od svojih fizičkih granica.
 
 
Uvijeti
 
Salon arhitekture Novi Sad je međunarodnog karaktera. Cilj novosadskog Salona arhitekture jest da se pozicionira kao mjesto regionalne revije arhitektonske produkcije. Stoga, u konkurenciji za sve kategorije i Veliku nagradu Salona konkuriraju radovi nastali ili realizirani na prostoru bivših jugoslovenskih republika, kao i Mađarske i Rumunjske.
 
U cilju promoviranja dobre arhitektonske prakse u Vojvodini, posebno priznanje Salona biti će dodjeljeno radovima realiziranim na ovom području.
 
Sudionici Salona mogu konkurirati za nagrade u slijedećim kategorijama:
 
1. Arhitektura 
2. Urbanizam 
3. Interijer 
4. Natječajni radovi
5. Studentski radovi
6. Publikacije
7. Digitalni prostor
8. Eksperiment u arhitekturi
9. Nerealizirani projekti
 
Pod kategorijom Digitalni prostor se podrazumjevaju radovi iz područja CGI dizajna (arhitektonske vizualizacije, animacije, game design), parametarskog dizajna, digitalne fabrikacije, generativnog i interaktivnog dizajna i slično.
 
Za kategorije Arhitektura, Urbanizam i Interijer potrebno je da projekti budu izvedeni. 
 
U kategoriji Nerealizirani projekti mogu se prijaviti projekti koji predstavljaju neizvedena ili idejna rešenja.
 
Jedna prijava može sadržati samo jedan rad, prijavljen u samo jednoj kategoriji. 
 
Na Salon mogu biti prijavljeni radovi nastali ili realizirani u posljednje tri godine.
 
Prijave se mogu slati na srpskom ili engleskom jeziku.
 
 
Terminski plan 
 
Početak natječaja: 30.06.2020.
Rok za dostavu radova za selekciju (elektronski): 30.08.2020.
Rezultati selekcije biti će poznati autorima do:10.09.2020.
Rok za dostavu plakata za izložbu i materijala za katalog (elektronski): 25.09.2020.
Otvaranje Salona i dodjela nagrada: 10.10.2020.
 
Ocjenjivački sud
 
Imena članova ocjenjivačkog suda biti će objavljena pravovremeno.
 
Kotizacija
 
Kotizacija za sudjelovanje na Salonu se plaća za radove koji prođu selekciju ocjenjivačkog suda. Kotizacija se plaća pojedinačno za svaki rad koji je prošao selekciju, nezavisno od toga da li jedan/na autor/ica ima više radova. U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije u listopadu, Salon će se održati u alternativnom formatu, o čemu će autori odabranih radova biti pravovremeno obavješteni. 
 
Kotizacija iznosi:
 
4000 din / 35 eur – za sve sudionike, osim:
2500 din – za članove DaNS-a
1800 din / 15 eur – za studente
0 din – za sudionike u kategoriji Publikacije, koji umjesto uplate kotizacije ostavljaju DaNS-u po dva primjerka svoje publikacije.
 
 
Tehničke informacije za prijavu radova (faza pre-selekcije)
 
 
Jedna prijava se odnosi na jedan rad u jednoj kategoriji.
 
1.Prijavni formular se popunjava online i možete mu pristupiti ovdje: 
 
 
2. Pored prijavnog formulara potrebno je upload-ati i paket materijala u .RAR ili . ZIP formatu, sa nazivom u slijedećoj formi:
prezimejednogautora_kategorija_broj.rar/zip
npr.
petrovic_arhitektura_1.rar/zip
 
Redni broj prijave se odnosi na osobni broj prijavljenih radova, u slučaju da neko šalje više od jednog rada.
 
Paket materijala je potrebno poslati mailom (ili koristeći neki od online servisa) na:
 
Ovaj paket treba sadržavati:
 
maksimalno 10 grafičkih priloga i ilustracija koje najbolje prikazuju projekt (fotografije , osnove, presjeci, 3D prikazi, i sl.), u JPG ili PDF formatu
tekstualni opis projekta – maksimalno 2000 znakova (sa razmacima)
Ukoliko autori žele poslati video ili neki drugi veliki file molimo Vas da pošaljete link za online pregled. 
 
Autorima odabranih radova će naknadno biti dostavljene upute za uplatu kotizacije i pripremu materijala za izložbu i katalog.