Adolfo Natalini (10. 05. 1941. - 23. 01. 2020)

04/02/2020

Svi smo mi učenici naših učitelja; sretna sam i čast mi je da smo moja obitelj i ja poznavali  gospodina profesora Adolfa Natalinija, carissimo Professore ed Architettore, kao i njegove suradnike i obitelj.
 
Kako pripadam grupi od 5 članova, koja je inicirala ZKM/Zentrum für Kunst und Medientechnologie, Karlsruhe, bio je moj prvi susret s Adolfom Natalinijem 1985. u Frankfurtu, Römerberg, zaista sudbonosan.
 
Surađivali smo pod njegovim vodstvom na projektima: ZKM, Karlsruhe - međunarodni arhitektonski natječaj (4. nagrada), međunarodni natječaj za Sveučilišne klinike, Freiburg, 1987., međunarodni arhitektonski natječaj L'Oreal/Kronenplatz 1989, i drugima. Tokom tih mnogih godina nastalo je duboko i osobito prijateljstvo, koje je utjecalo na moj život i život moje obitelji.
 
Adolfo Natalini je sa svojom avangardnom grupom Super Studio, koja je 60-ih i 70-ih godina kao svjetski poznati pokret „Architettura Radicale, ušao u povijest arhitekture. Projekti Super Studija globalno prezentirani u publikacijama, predavanjima i izložbama su opet posvuda prisutni i cijenjeni. Njihovi radovi se nalaze u muzejima i zbirkama kao npr.: MOMa, New York, Centre Pompidou, Pariz, Maxxi, Rim i drugima.
 
Od 1979. bavio se je Adolfo Natalini povijesnim centrima u Italiji i Europi, a od 1991. je sa tvrtkom Natalini Architetti (Adolfo i Fabrizio Natalini) oblikovao gradove i Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj. U Nizozemskoj je djelovao u okviru pokreta „Contemporari Traditionalism“, koja je predstavljala alternativu „Supermodernizmu“ globalizacije.
 
Među njegove najpoznatije radove spadaju: zgrada banke Alzate Brianza, Como, Italija; rekonstrukcija projekta Römerberg, Frankfurt, Njemačka; zgrada Saalgasse 4, Frankfurt, Njemačka; projekt za područje Zida plača, Jeruzalem, Izrael; rekonstrukcija Waagstraat, Groningen; Nizozemska; Muzenplein, L'Aja, Nizozemska; il Polo Universitario Novoli, Firenca, Italija; Boscotondo, Helmond, Nizozemska; il Polo Universitario, Porta Tufi- Siena, Italija te u Fireci: Teatro della Compagnia, il Museo dell' Opera del Duomo i Nuovi Uffizi.
 
Adofo Natalini je bio redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Firenci, član BDA (Udruga njemačkih arhitekata), član AIA (American Institute of Architects), član:  Accademia delle Arti del Disegno, Accademia di Belle Arti di Cararra i Accademia di San Luca, Firenca.
 
U nedavnom intervjuu izrazio je značenje svog rada:
 
„Umor, samoća i strast su svakodnevni uvjeti mog rada. Radio sam sa dragim prijateljima i suradnicima. Fabrizio Natalini (moj alter ego Natalini Arhitekata), u mom životopisu definiran kao imenjak, ali ne rođak, postao mi je poput brata, a moji dugogodišnji suradnici bili su moja druga obitelj. Rad s multidisciplinarnim timovima mi je omogućio građenje u Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj. Sada radim sa sve više grupa i specijalista. Pokušavam raditi poput scenarista i priče prilagoditi glumcima, ali i poput režisera, koji nastoji od svakog člana tima dobiti ono najbolje. Pri tom se ipak još osjećam odgovornim za dobro građenje“.
 
No prije svega je Adolfo Natalini bio dobar i sjajan čovjek.
 
Nećemo ga nikada zaboraviti.

Berlin, 29. 01. 2020.
 
Mladenka Dabac
Dipl. Ing. Arch.
DWB, AKBW