ARTUR 2015: Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske

 

27/05/2015

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta Artur (Arhitektura i turizam) nastalog u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju  I Društvom arhitekata Osijeka objavljuje poziv na Konferenciju ARTUR: Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske.

Ovogodišnju temu programa ARTUR Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske zaključit će završnom konferencijom koja će se održati 09.06. 2015. u Oris  Kući arhitekture u  Zagrebu. 
 
Na konferenciji će se kroz tri panela predstaviti zaključci s tri multidisiplinarne ARTUR  radionice odžane u sklopu ciklusa Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske GRADSKI TURIZAM održane u Zagrebu, 12. 02. 2015.  TURISTIČKI POTENCIJALI TOPLICA održane u Daruvaru 27. 3. 2015. te radionice AGROTURIZAM I ARHITEKTURE održane u  14. 05. 2015. održane u Baranji, na kojima je godišnju temu ARTUR–a i specifične teme radionica promišljao velik broj uvaženih stučnjaka iz područja arhitekture, dizajna, turizma, ekonomije i drugih relevantnih struka.

Sudionici  konferencije upoznat će se s temama radionica i zaključcima proizašlim na tri radionice koje će prezentirati dr.sc. Ana Mrđa, dip. ing. arh. s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te predstavnici relevantnih gradskih institucija i Ministarstava.

Poseban gost konferencije je MMag. Dieter Hardt-Stremayr, voditelj ureda Graz Tourismusa koji će održati prezentaciju vezano uz teme marketinga lokacija, gradova, evenata, te temu kulturne prijestolnice Europe i razvoj gradskog turizma.

Temu odnosa interijera i destinacija predstavit će Sekcija za interijer DAZ-a  Robert Križnjak, dipl.ing.arh., voditelj sekcije za interijer posvetiti posebno arhitekturi toplica i agroturizma.

Svrha programa ARTUR usmjerena je na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, čiji su dugoročni ciljevi jačanje uloge dizajna, arhitekture i urbanizma, kao i doprinosa drugih kulturnih djelatnosti i struka u održivom razvoju turizma.
Pravo podnošenja prijava na temelju ovoga Poziva imaju arhitekti, urbanisti, arhitektonski uredi, turističke zajednice, udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, konzervatori, stručnjaci za zaštitu okoliša, privatni investitori i drugi dionici koji djeluju u prostoru arhitekture i turizma.

NAGRADA ARTUR identificira najbolje prakse, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih realizacija. Posebna pažnja usmjerena je na projekte koji koriste participativne procese u pripremi i realizaciji intervencija, te uključuju lokalnu zajednicu, građane, turističke zajednice i druge organizacije, te podržavaju multidisciplinarni pristup.

Nagrada ARTUR odnosi se na projekte i realizacije od  2005. - 2015.
Stručni interdisciplinarni ocjenjivački sud vrši selekciju najboljih radova za izložbu ARTUR, te dodjeljuje nagradu ARTUR uzimajući u obzir slijedeće kriterije:

 1. doprinos prepoznatljivosti, autentičnosti, identitetu hrvatske turističke ponude (regionalne karakteristike, suvremene interpretacije ali i očuvanje i revitalizaciju arhitektonske baštine)
 2. doprinos kvaliteti prostora (kvalitetne dizajnerske, umjetničke, urbanističke i arhitektonske intervencije)
 3. cjelovitost i interdisciplinarnost u procesu osmišljavanja projekata koji uključuju stručnjake iz područja dizajna, arhitekture, socijologije, ekonomije i drugih srodnih struka
 4. očuvanje okoliša, ekološka osviještenost, društvena i ekonomska održivost
 5. inovativnost i kreativnost u planiranju, pristupu i ponudi

Članovi ocjenjivačkog suda su uvaženi stručnjaci iz područja arhitekture, turizma, razvoja destinacija, strateškog planiranja i medija

 1. Iva Rukavina, dipl. ing arh., Društvo arhitekata Zagreba, program ARTUR
 2. Vesna Rajković, dipl. ing arh. Ministarstvo turizma, Uprava za razvoj i konkurentnost turizma
 3. dr.sc. Neda Telišman Košuta,  Institut za turizam
 4. Maroje Mrduljaš, dipl. ing arh., Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 5. Đuro Tomljenović, Hrvatska radiotelevizija
 6. Kata Marunica, dipl. ing.arh., NFO d.o.o, prošlogodišnji dobitnici nagrade ARTUR

 Dodjela Nagrade ARTUR održat će se u sklopu godišnje Konferencije ARTUR, 09.06. 2015. u Zagrebu.

Više informacija o projektu pročitajte na artur.d-a-z.hr.
Ekipa ARTUR-a vas s veseljem očekuje!
 

ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.

U 2014. godini s temom grad i regija kroz program ARTUR preispitali smo obalni dio Hrvatske te utjecaje grada na regiju s turističko sociološkog aspekta te refleksije na prostor u Zadru, Dubrovniku i Puli.

U 2015. godinu ARTUR se bavilismo se  kontinentalnom Hrvatskom uzimajući u obzir potpuno različite karakteristike kontinentalnog turizma, a sve kako bismo prikazali koje sve načine i tipove turizma zaista imamo te potencijale koji se iz njih nastaju,  bazirane na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora kao osnove cjelogodišnjeg turizma. Program se bavi  podizanjem svijesti o neophodnosti projektiranja poštujući i implementirajući sve zakonitosti korištenja obnovljivih izvora energije i bioklimatskog dizajna, s obzirom da je turistički segment privrede jedan od najvećih potrošača energije. Namjera je približiti alate i metode usmjerene na učinkovito korištenje energije, poštujući i promovirajući Nacionalne ciljeve za smanjenje količine CO2 do 2030 god kao i energetske učinkovitosti.