Bacači sjenki: Emotivne geografije i Brujanje grada

12/02/2015

U okviru nove europske platforme Urban Hum zagrebački Bacači sjenki vas zajedno sa svojim partnerima pozivaju u ponedjeljak 16. veljače na cjelodnevno druženje. Ovoga puta program će ugostiti Oris Kuća arhitekture u Ulici kralja Držislava 3, a sastojat će se od urbane radionice Emotivne geografije prijepodne, te simpozija o hipertekstualnosti urbanih prostora i  prezentacije knjige Shadowing the City – Hypertextualisation of Urban Spaces poslijepodne.

Platforma Urban Hum rezultat je višegodišnje zajedničke težnje i suradnje okupljenih partnera iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Bugarske da se u njihovoj poviješću i amnezijom kontaminiranoj regiji transparentno progovore o osjetljivim pitanjima posttranzicijskog društva. Osmišljen kao niz akcija i aktivnosti koji se odvijaju u urbanim prostorima, u pojedinim zgradama i njihovom okruženju te u i oko znamenitosti njihovih gradova, ovaj prvi susret Bacača sjenki i partnera otvorit će neka goruća pitanja suvremene urbane politike, politika zajedništva i društveno poticanog stanovanja i identiteta te ukazati na važnu ulogu stvaralačke prakse i kulturnog aktivizma u konstrukciji značenja urbanih prostora i rekonfiguraciji društveno-prostornih odnosa u gradu.

Ovaj projekt je nastavak istraživačke prakse Bacača sjenki, njihove fokusiranosti na urbanitet, javne obrasce ponašanja, dinamiku i navike proizašle iz urbanog suživota. Osim toga, Urban Hum predstavlja inovativan i inkluzivan pristup urbanoj koreografiji i dramaturgiji koji pronalazi kreativna rješenja za urbane izazove, probleme i partnerstva.

Susret koji nas očekuje 16. veljače je prva javna prezentacija platforme Urban Hum, njezinih voditelja, budućih planiranih aktivnosti, metoda i načina na koji se javnost može uključiti u njezino djelovanje.

Bacači sjenki i partneri nastanjuju na jedan dan novootvorenu Oris Kuću arhitekture u Ulici kralja Držislava 3 u Zagrebu te tamo započinju radionicu pod nazivom Emotivne geografije namijenjenu ne samo stručnjacima (arhitektima, urbanistima, urbanim antropolozima, intermedijalnim umjetnicima i sociolozima), nego i svima koji žele interdisciplinarno promišljati gradove i dinamike urbanog su-života.

 Za vrijeme radionice Bacači sjenki kao kordinatori platforme će prikazati i objasniti metodologiju Urban Huma te je dodatno tematizirati kroz prvu epizodu svoje intermedijalne izvedbe Brujanja grada: T.E.K..

Radionica počinje u ponedjeljak u 9:30 do 14h.

Prijave (zbog organičenog broja mjesta) i upite očekujemo do subote, 14. veljače u 10 sati na bacaci.sjenki@gmail.com ili na telefon 01/464 02 62 (svaki dan od 10-15h).

U 17 sati istoga dana program platforme Urban Hum u Oris Kući arhitekture nastavlja se mini simpozijem o hipertekstualnim prakasama u promišljanju urbaniteta i javnih/dijeljenih urbanih prostora te predstavljanjem publikacije Shadowing the City – Hipertextualisation of Urban Spaces – nastale na temelju istoimenog međunarodnog simpozija koji su Bacači sjenki organizirali 2009. godine u Zagrebu (projekt Bilježenje grada/Bilježenje vremena), čiji logični nastavak je i regionalna platforma Urban Hum.

Pozivamo vas da se pridružite Bacačima sjenki i njihovim gostima na istraživačkom i riskantnom putovanju kroz prostor-vrijeme različitih gradova i koordinata. 

Platformu Urban Hum sufinancira Zaklada Kultura nova.

Bacači Sjenki imaju podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva Kulture, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ureda za obrazovanje kulturu i šport grada Zagreba, Hrvatskog audio vizuelnog centra, Ureda za kulturu grada Rijeke

Bacači Sjenki (Shadow Casters) su višestruko nagrađivana međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo i promišljanje inter-medijskih umjetnosti sa sjedištem u Zagrebu.

U svom četrnaestogodišnjem radu i javnom djelovanju ostvarili su više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirali više od 50 edukativnih, umjetničkih, aktivističkih i interdisciplinarnih projekata i manifestacija u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Jordanu, USA, Bosni i Hercegovini, Austriji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Italiji, Cipru, Španjolskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj.

Za svoj rad dobili su više domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada te brojne iznimne recenzije i kritičke osvrte u dnevnom tisku, stručnim časopisima i elektronskim medijima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kroz svoju djelatnost, koja obuhvaća širok spektar projekata – od multimedijalnih predstava, preko urbano-humanih dinamičkih mreža, projekata kulturne memorije i očuvanja baštine, do izložbi, radionica, urbanih performansa i multimedijalnih instalacija - Bacači sjenki kontinuirano pokreću dijalog i aktivnu razmjenu između hrvatskih i inozemnih stručnjaka, umjetnika i interdisciplinarnih istraživača, propitujući postojeće koncepte individualnog i kolektivnog identiteta na svim razinama.

BS svojim djelovanjem također potiču debatu o onim društvenim, političkim i kulturnim temama koje ukazuju na goruće probleme pojedinog društva. Među njih spadaju politika javnog prostora, posljedice tranzicijskih i globalizacijskih procesa, status i oblici intime, te kritika sustavne proizvodnje amnezije i diskontinuiteta.