Dan D/ Tribina: Udruživanje u arhitekturi

09/06/2016

U sklopu ovogodišnjeg Dana D, u petak 10.06.2016. od 19.00 – 19.45 u Močvari, održat će se tribina naslova Udruživanje u arhitekturi.

Kakva je uloga arhitekata u proizvodnji prostora, a kakva u radnim odnosima? Završili smo arhitektonski fakultet, spremili diplomu na policu između Neuferta i Jansona i proveli nekoliko godina radeći u privatnim praksama  manje ili više poznatih arhitekata. Puno se radi, ali se slabo naplaćuje; ima lijepih projekata, češće na papiru nego u realizaciji, ali se prehranjujemo legalizacijama. Priče nam se razlikuju samo u nijansama. Kriza je ponovo stavila u prvi plan ono što je odavno zanemareno – za što i koga rade arhitekti, za što nas se točno školuje? Podređivanje logici tržišta i profita primorava nas na ideju da je arhitektura biznis u kojem smo jedni drugima tek konkurencija, a gradnja zadovoljavanje odnosa između famoznog investitora i njegovog arhitekta.

Na tribini Udruživanje u arhitekturi razgovarat ćemo o drugačijim oblicima udruživanja arhitekata, o odnosu prema radu u arhitekturi i solidarnosti među radnicima u arhitekturi, udruživanju sa ostalim akterima u gradnji te primjerima udruživanja krajnjih korisnika i kako je takvim udruživanjima moguće utjecati na dostupnost i kvalitetu arhitekture.
Kroz razgovor sa sudionicima tribine predstavit ćemo ideju osnivanja arhitektonskih zadruga kao i Zadruge za etično financiranje i građevinske sekcije unutar nje.

Na tribini sudjeluju:
Iva Marčetić – Pravo na Grad i Zadruga Otvorena arhitektura
Matija Pajić – student AF u Zagrebu, suvlasnik firme Membrain projektiranje d.o.o.
Ivan Vadanjel – Zadruga Otvorena arhitektura, Zadruga za etično financiranje

Što vas još čeka na ovogodišnjem Danu D provjerite ovdje 2016.dan-d.info !