Dani arhitekata 4.0 od 3. do 5. rujna 2020. u Šibeniku

19/08/2020

Početkom rujna (3. - 5. rujna 2020.) u organizaciji Hrvatske komore arhitekata HKA održava se četvrti po redu skup hrvatskih arhitekata Dani arhitekata 4.0 u Konvencijskom centru Šibenik, Amadria Park (Solaris). Ovaj je stručni skup hrvatskih arhitekata trebao biti održan na istoj lokaciji krajem ožujka, ali je uslijed situacije izazvane COVID-19 pandemijom, donesena odluka o njegovoj odgodi. 
 
Središnja tema ovogodišnjih Dana arhitekata je “Stanovanje”. Njome su obuhvaćena razna vrlo aktualna pitanja urbanog razvoja i prostornog planiranja koja u posljednje vrijeme zaokupljaju pozornost kako stručne tako i opće javnosti u našoj zemlji. Programski okvir će s jedne strane problematizirati stambene politike i s druge održivo stanovanje koje je do izražaja došlo posebno u trenucima pandemije. Kao i svake godine važno mjesto u programu imaju i aktualni zakoni i propisi o planiranju i izgradnji i druge komplementarne teme. Poseban naglasak će biti dan važećoj prostorno-planskoj i graditeljskoj regulativi u svjetlu usklađivanja sa zahtjevima javne nabave, regionalnog razvoja i zaštite okoliša, čime će stručna javnost moći biti uključena u iniciranje izmjene i prilagodbe relevantne zakonske regulative u cilju lakšeg poslovanja. Aktualnosti primjene BIM-a u graditeljstvu bit će isto tako predstavljene stručnoj javnosti. Detaljan program Dana će biti uskoro službeno objavljen na mrežnim stranicama Hrvatske komore arhitekata (www.arhitekti-hka.hr) i stranici Dana arhitekata 4.0 (http://dani.arhitekti-hka.hr/).
 
Kao i dosadašnjih godina i na ovogodišnjim Danima arhitekata bit će dodijeljene Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu, najboljima iz tri kategorije: arhitektura, urbanizam i konceptualni poduhvat. Izbor nagrađenih je u rukama Ocjenjivačkog suda od 5 članova kojim predsjeda ugledni hrvatski arhitekt akademik Nikola Bašić, a više o Pravilniku o dodjeli godišnjih nagrada možete pronaći na poveznici: https://www.arhitekti-hka.hr/hr/godisnje-nagrade/pravilnik-o-dodjeli-godisnjih-nagrada/.
 
S obzirom na epidemiološku situaciju ovogodišnji će se Dani arhitekata odvijati pod posebnim epidemiološkim uvjetima, koje osigurava organizator i domaćin Amadria Park u najtješnjoj suradnji s epidemiolozima i Stožerom civilne zaštite. 
 
Za sve dodatne informacije možete kontaktirati: dani@arhitekti-hka.hr i 01/5508-410.