Dani arhitekture Banja Luka 2019

14/05/2019

Dani arhitekture Banja Luka 2019 - O stanovanju / Re:housing - 13. 5. - 19. 5. 2019.
 
U periodu od 13. do 19. svibnja, na više lokacija u gradu Banja Luka, promišljat će se tema stanovanja. Stanovanje je primarna i osnovna funkcija grada, koja čini preko 70% urbane strukture. Premda je tipologija stambenih objekata - u strukturi, programu i kroz eksperimente - pokazala najveći stupanj otpora prema promjeni, ipak se sporo i neizbježno mijenja, u skladu s novim društvenim fenomenima i prostorno-vremenskim odnosima.  Prateći aktualne trendove, probleme i izazove s kojima se susreću urbane sredine diljem svijeta, pod temom Re:housing / O stanovanju, Dani arhitekture Banja Luka razmatraju inovativne modele stanovanja, preispituju razvojnu transformabilnost stambenih prostora, kao i suštinu stanovanja kao emocionalnog, odnosno društvenog procesa.
 
Dani arhitekture Banja Luka počinju u ponedjeljak, 13. svibnja, sedmodnevnom studentskom radionicom Domesticate u ICP prostoru, te otvaranjem izložbe Housing u 19 sati u Muzičkom paviljonu. U isto vrijeme i na istom mjestu, u utorak 14. svibnja, održat će se promocija knjige Budućnost stanovanja, autora Borislava Petrovića, Ivana Raškovića, Dušana Stojanovića, Pavla Stamenovića i Dalije Dukanac, a u srijedu 15. svibnja, predavanje Siniše Cvijića povodom 100 godina Bauhausa. Srijeda je rezervirana i za urbanu šetnju koja prati stambenu arhitekturu moderne u Banjoj Luci (1929. - 1941.).
 
Kruna sedmodnevne arhitektonske manifestacije je simpozij Dana arhitekture Banja Luka. Tijekom dva dana simpozija, 17. i 18. svibnja, u kazališnoj dvorani Obilićevo, svoja iskustva i vizije o razvoju stambenih prostora i modela stanovanja, podijelit će neki od najpriznatijih arhitekata u domeni stambene arhitekture za proteklu godinu. Stručna javnost i publika imat će priliku čuti Mirzu Mujezinovića (MALARCHITECTURE, Norveška), Luku Korlaeta (Hrvatska), Georgiosa Mitrouliasa i Michaila Raftopoulosa  (AREA Office, Grčka), Nermu Linsberger (NERMA LINSBERGER ZTGMBH, Austrija), Zorana Abadića i Jelenu Bogosavljević (1X2STUDIO, Srbija), Nevenku Mančevu Adžijevsku (Arhipunkt, Sjeverna Makedonija) i Tomaža Krištofa (Krištof studio, Slovenija). U okviru simpozija organiziran je i panel Re:housing koji moderira Nevena Novaković (AGGF UNIBL), te serija kratkih prezentacija na Small-Scale pozornici gdje će se predstaviti Streha za vse (Slovenija), Small-scale projekt, ICP (Bosna i Hercegovina), Docexdoce B-H (Bosna i Hercegovina) i Twist Box (Srbija). Tijekom dva dana simpozija u predvorju dvorane Obilićevo bit će izloženi najbolji radovi pristigli u okviru natječaja Re:housing / O stanovanju.
 
Simpozij je praćen Mini salonom građevinarstva na kojem će se predstaviti kompanije Orfej, Fundermax, Baldinistudio, Alumil, Xella, Austrotherm, Feal, Kolpa san, Kronospan, Knauf, Baumit, Wienerberger, Velux, Splendor, Elgrad, GMP, Dako design i Elda Lux. Prvi dan simpozija završit će se u petak, 17. svibnja,  druženjem na velikoj Ruster zabavi.
 
Sva događanja i najave možete pratiti na web stranici www. arch-days.com, te na službenoj Facebook stranici događaja Dani arhitekture – Banja Luka.