Dani arhitekture u Banjaluci

30/05/2018

Istraživački centar za prostor četvrti put organizira Dane arhitekture Banjaluka koji će se održati od 2. do 10. lipnja.
 
Centralni je dio događaja simpozij koji se održava u petak, 8. lipnja, i u subotu, 9. lipnja, u prostorijama Gradskog kazališta ”Jazavac”, kada će predavači i najbolji protaganisti iz područja arhitekture danas, kako iz regije tako i drugih europskih zemalja, predstaviti svoj rad, vizije i ideje. 
 
Dani arhitekture Banjaluka jedan su od najznačajnijih događaja u području arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji za cilj ima stvaranje solidne, aktivne i progresivne lokalne arhitektonske scene kao dijela globalne arhitektonske zajednice. Događaj uključuje predavanja i panel diskusije lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz područja oblikovanja i stvaranja arhitektonskog i urbanog prostora, izložbe suvremenih ostvarenja, radionice sa studentima, projekcije filmova, itd. 
 
Premda su okrenuti arhitektonskoj stručnoj sceni, Dani arhitekture Banjaluka, obraćaju se i široj društvenoj zajednici. U težnji da se prostor u kojem živimo i djelujemo unaprijedi, Dani kontinuirano razmatraju neku od aktualnih tema prepoznatih u lokalnom kontekstu, oslanjajući se na puno šire iskustvo različitih društvenih i kulturoloških prostora Europe. 
 
Tema ovogodišnjih Dana arhitekture Banjaluka jest HERIT. CITY  ili GRAD I NASLIJEĐE i preispituje važno pitanje: kako stvoriti novi sloj urbane strukture, dajući dodatnu (novu) vrijednost uz ostvarivanje smislene i suštinske veze između urbane prošlosti i njezine budućnosti? Na tragu Europske godine kulturne baštine, zajedno sa sudionicima Dana arhitekture razmatramo probleme integracije i inovacije naslijeđa u odnosu na dinamiku aktualnog, umreženog i rapidnog razvoja i rasta gradova.
 
Predavači i gosti na Danima arhitekture Banjaluka 2018. jesu Abalo Alonso (Španjolska), Sonia Cohan iz biroa Dorte Mandrup (Danska), Krešimir Damjanović (Hrvatska), ATRIUM arhitekti (Slovačka), Schenker Salvi Weber (Austrija), Dijana Vučinić (Crna Gora) i Milan Aleksić iz A+B arhitekti (Bosna i Hercegovina). 
 
Pored serija predavanja, program Dana arhitekture 2018. obuhvaća i izložbe: Sunčana strana modernizma (Maroje Mrduljaš i Mira Stanić), EuropaNostra – Sharing heritage sharing values i Arhitektonično (Ivan Antić). Uvodno predavanje održat će Igor Marić (Srbija), a izložbe će biti otvorene do 2. lipnja u Kulturnom centru Banski dvor. 
 
Dane arhitekture Banjaluka 2018. HERIT. CITY prati i višemjesečni projekt Small-Scale, međunarodna radionica u kojoj sudjeluju studenti AGGF-a u Banjoj Luci, zajedno sa studentima arhitekture i građevinarstva sa sveučilišta u Trondhajmu i Sarajevu. 
 
Organizator poziva sve one koji se izražavaju kroz fotografiju, crtež, kolaž, kompjutersku vizualizaciju, riječ ili neki drugi medij da zabilježe i prikažu svoje viđenje kulturnog naslijeđa. Natječaj HERIT.CITY koji je otvoren do 25.svibnja želi preispitati kolektivni i individualni odnos prema naslijeđu i kulturnim dobrima. Cilj je natječaja otvoriti pitanja, potaknuti komunikaciju, podigniti nivo svijesti i prikupiti materijal koji će biti predstavljen u okviru manifestacije Dani arhitekture Banjaluka  2018.

Više informacija o uvjetima natječaja možete naći ovdje.
Pored navedenih sadržaja, posjetitelji će moći razgledati štandove izlagača iz privrednog sektora. Brojni subjekti iz područja arhitekture i građevinarstva, poput kompanje Leo-Gres, Splendor, Feal, Dacom trade, Fundermax, Kolpa san, Knauf, Kronospan, Sika, Elgrad, Binis beton, i drugih, predstavit će svoje proizvode i usluge. Kroz ovaj mini sajam posjetitelji će biti informirani o dostignućima i ponudi na tržištu danas.
 
Sva događanja i najave možete pratiti na web stranici https://arch-days.com/, kao i na službenoj Facebook i Instagram stranici događaja Dani arhitekture Banjaluka 2018.
Ulaznice možete rezervirati na web stranici: https://arch-days.com/da2018/reserve-a-ticket/ 
 
Video materijal, i predavanja s Dana arhitekture 2016. i 2017. možete pogledati na službenom youtube kanalu manifestacije: https://goo.gl/ydNUqV