Dani arhitekture u Sarajevu - Arhitektura ispred investicije

18/05/2016

Deveti po redu Dani arhitekture će se održati od 19. 5.  do 22. 5. 2016. u Sarajevu, pod temom Arhitektura ispred investicije.

Otvaranje Dana arhitekture će se održati u sarajevskoj Vijećnici 19. 5. sa izložbom mladih bečkih arhitekata. Slijedeća tri dana festivala će biti posvećena izložbama, predavanjima i interakciji/diskusiji između pozvanih predavača i stručne publike.   

Osnovna uloga arhitekata je oduvijek bila uspostaviti balans između različitih faktora koji čine proces arhitektonskog i urbanističkog projektovanja, te stvoriti dodatnu vrijednost među njima.

U sklopu programa, preko 15 predavača na main i hashtag stage-u će kroz svoja predavanja prezentovati kako pronalaze taj balans. Kroz prezentaciju svojih projekata će objasniti kako se nose sa kompromisima unutar svoje struke i kako je moguće ispuniti zahtjeve investitora a u isto vrijeme imati odnos prema širem društvenom interesu.

Osim predavanja, u sklopu festivala će se održati i nekoliko izložbi, kao i dvije radionice.

Za najmlađe je predviđena radionica (MI) OBLIKUJEMO PROSTOR.

Radionica je otvorena za svu djecu predškolskog i uzrasta osnovne škole. Oni će kroz samostalni i grupni rad istraživati svoj doživljaj prostora i njegovih senzacija.

U sklopu druge radionice VHS arhitektura grupa studenata će pod mentorstvom Nikole Radeljkovića (Numen/For Use) kroz 9 dana radionice istraživati kvalitetno spajanje nove prostorne strukture sa arhitekturom u kojoj nastaje. VHS trake će biti osnovni gradivni materijal za stvaranje strukture. Finalni produkt radionice će biti predstavljen u nedjelju, 21.5. u zgradi nove Akademije scenskih umjetnosti, čime će biti zatvoren festival.

Ulaz na sve događaje osim main stage-a je besplatan, a svoje ulaznice za glavni program možete rezervirati ovdje.

Smatram da su Dani arhitekture najbitniji godišnji događaj na polju arhitekture u Bosni i Hercegovini. Svake godine, pored predavača iz naše i susjednih država koje imamo priliku ugostiti, na jednom mjestu okupljaju se stručnjaci i omogućavaju prostor za diskusiju i razmjenu iskustava.

Nadasve, uz glavni program, Pecha Kucha prezentacije i izložbe daju prostor studentima i mladim arhitektima da predstave svoj rad.

Mislim da smo sa ovogodišnjim programom napravili izuzetan pomak u odnosu na prošla izdanja, obzirom da radionice i popratni audio vizuelni sadržaji istražuju odnos arhitekture sa multimedijom što, istakla bih, nije interesantno samo za nas arhitekte. – rekla je Gorica Mehić, jedan od koordinatora festivala.

Podsjetite se kako je izgledalo prošlogodišnje otvaranje festivala uz video ovdje.

Dani arhitekture su koncipirani kao godišnji, višednevni festival koji uključuje različita predavanja internacionalnih i lokalnih arhitekata, izložbe, diskusije, projekcije filmova i slična dešavanja vezana za za teme arhitekture, dizajna, urbanizma i prostornog planiranja.

Više informacija o samom festivalu i ovogodišnjem programu na www.daniarhitekture.ba.