Dizajn distrikt Zagreb 2018

 

13/04/2018

OVE GODINE DIZAJN DISTRIKT ZAGREB UKAZUJE NA VAŽNOST LOKALNIH PUTEVA
14. - 17. lipnja 2018.
 
5. travnja 2018., Zagreb - Lokalni putevi / Local Pathways središnja je tema i programska okosnica trećeg izdanja vibrantnog interdisciplinarnog i multimedijalnog open-air festivala Dizajn distrikt Zagreb (DDZ), koji će se od 14. do 17. lipnja održati u tzv. zoni Martićeva, sada već prepoznate kao najkreativnije gradske četvrti. U četiri festivalska dana mogu se očekivati izložbe u eksterijeru i interijeru, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, radionice, razgovori i okrugli stolovi, sajam knjiga, te književne i glazbene večeri. 
 
Program festivala Dizajn distrikt Zagreb određen je način da on ne slavi kreativnost kao izoliranu kategoriju svojstvenu isključivo umjetnicima, već da ju potiče među stanovnicima četvrti i brojnim posjetiteljima svih dobnih skupina. Festival u okvirima potrebnog, lijepog i korisnog, umjesto ekskluzivnog, sve aktere povezuje u ravnopravno promišljanje izgradnje javnog prostora. Stvaralački duh potaknut projektom cilja na postupne i racionalne, ali sigurne promjene koje Zagreb dugoročno mogu preobraziti u predvodnika održivog pristupa kulturi., istaknula je Ira Payer, kreativna direktorica festivala. 
 
Posve se prirodno stoga nametnula tema Lokalni putevi / Local Pathways kao središnji izložbeni, predavački i izvedbeni program festivala Dizajn distrikt Zagreb 2018 koji će se odvijati u prostorima napuštene Vojne bolnice u Vlaškoj. Za ovaj dio programa DDZ je objavio Javni poziv na svojoj internet stranici, a na njega se do početka svibnja mogu prijaviti inicijative koje se na specifičan način bave autentičnim lokalnim temama i fenomenima, bilo da je riječ o već realiziranim projektima, onima koji su u razvoju, ili pozitivnim scenarijima za budućnost. Festivalski sadržaj koji uobičajeno bilježi oko 30 tisuća posjetitelja i suradnju s oko 80-ak lokalnih partnera i održava program na gotovo stotinu mikrolokacija, i ove će godine afirmirati neiskorištene prostore na području zagrebačke donjogradske četvrti čija je žila kucavica Martićeva ulica.
 
Ovom prigodom, Dizajn distrikt Zagreb objavljuje dva Javna poziva budućim sudionicima programa: Otvoreni poziv za sudjelovanje u programu festivala i Otvoreni natječaj za izložbu Lokalni putevi
 
Organizatori festivala su dizajnerski kolektiv Superstudio i udruga Dizajn centar Zagreb, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba, Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.