Izložba u Galeriji Karas o temi eko oblikovanja: ART ECO

 

02/06/2014

U utorak, 3. lipnja 2014., u 19 sati, u Galeriji Karas u Zagrebu otvara se izložba na temu eko oblikovanja ART ECO.

Radi se o žiriranoj, tematskoj izložbi članova ULUPUH-a. Autor koncepcije je Davor Klarić a kustosica i selektorica Ana Lendvaj. Organizator izložbe je ULUPUH.

Ekološka dimenzija svakog umjetničkog medija danas je pitanje kulturne higijene civilizacije koju i dalje želimo nazivati naprednom. Stoga je ULUPUH, na prijedlog Sekcije za oblikovanje odijevanja, usvojio kao svoj dugoročni projekt ciklus bijenalnih izložbi s ekološkom temom, uz sudjelovanje svih ULUPUH-ovih sekcija. Naziv izložbe Art Eco namjerno asocira i korespondira s Art Deco pravcem čiju dekorativnost u oblikovanju (vodeću u mnogim ULUPUH-ovim sekcijama) "zaodijeva" ekološkim pristupom. Odabrani radovi pripadaju različitim umjetničkim žanrovima, od modnog dizajna do nakita, skulpture ili fotografije.  Autori su na temu odgovorili neposredno ili s njom interferirali na razne drugačije načine - u izvedbi djela, izborom materijala, komparacijom eko i anti-eko situacija, tema, materijala...

Zanimalo nas je kako primijenjeni umjetnik funkcionira u eko-zoni, u njezinim zabranama i ograničenjima ugrađenima u samu definiciju ekologije. I kakvu si umjetničku slobodu mogu dozvoliti primijenjeni umjetnici odrasli u svijetu koji svjedoči ekološkim turbulencijama proizvedenim čovjekovim uvjerenjem da se njegove greške u odnosu na prirodu neće osjetiti još generacijama, a osjetile su se – odmah!? 
(Ana Lendvaj, iz predgovora izložbi)

Izlažu: Ivana Bakal, Rea Boschi Razić, Gordana Čep, Igor Dobranić, Branka Donassy, Smiljka Franjić, Igor Galaš, Hrvoje Grgić, Ruža Hodak, Nataša Jeletić, Oliver Jularić, Karaka design (Vesna Karuza i Senija Radić), Ada Kezić, Davor Klarić, Vesna Kolobarić, Sabina Kolonić, Melita Kraus, Eta Linčir, Alan Matuka, Petra Podnarčuk, Katarina Radošević Galić, Ranka Radović, Studio I-GLE (Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović), Renata Svetić, Sanja Šebalj, Davor Šuk, Irena Vodišek Babaja, Lyra Zajmi, Marijana Županić Benić

Izložba će se moći pogledati do 15. lipnja, u radno vrijeme Galerije Karas: od utorka do petka od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati, dok je ponedjeljkom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.