Kartell by Laufen – neviđena sloboda dizajna

 

12/07/2021

Kartell by Laufen – neviđena sloboda dizajna
 
Kartell by Laufen: neograničene kompozicije koje se poigravaju bojom i transformiraju kupaonicu iz specifičnog arhitektonskog u fluidan i fleksibilan prostor. Kvadratne linije podložne su raznim interpretacijama, a proizvodi  koji kombiniraju izuzetan dizajn i vrlo visoku kvalitetu materijala, generiraju novo ugodno “utočište”.
 
Prepoznatljiv i funkcionalan talijanski dizajn zadovoljava industrijsku strogoću vodeće švicarske marke keramike, što je rezultiralo kolekcijom koja ruši granice i prepreke kupaonice. Upravo se ovaj prostor može smatrati utočištem, mjestom za obnavljanje fizičke i mentalne dobrobiti. Tijekom godina kupaonica je prošla izvanredan razvoj: od prostora smještenog u jedan kutak kuće, organiziranog da osigura zdravu osobnu higijenu, postala je ugodno okruženje, u skladu s najnovijim trendovima u dizajnu interijera. Kupaonica ide ukorak s napretkom ukusa i transformacijama našeg načina života, a kolekcija Kartell by Laufen svojim preciznim oblicima nudi slobodu kombiniranja lakoće prozirnosti s čvrstom, robusnom prisutnošću keramike.
 
Nije slučajno da je kolekcija nastala u Italiji, zemlji koja je imala velik utjecaj na međunarodni dizajn i u potpunosti promjenila  pristup ne samo predmetima već i interijerima, istraživanjem i eksperimentiranjem s novim, neobičnim materijalima. Lik dizajnera, akutnog promatrača stila života i društva, išao je ukorak s promjenjivim potrebama publike, stvarajući predmete i namještaj koji nisu samo funkcionalni, već i - i prije svega - lijepi i iznimne kvalitete. Studio Ludovica + Roberto Palomba inspiraciju crpi iz načela talijanskog dizajna, a s kolekcijom Kartell by Laufen interpretirali su apsolutno revolucionarni duh, kombinirajući širok spektar materijala u onome što je već postalo bezvremenski klasik.
 
Laufenov koncept kupaonice kao sastavnog dijela životnog prostora doveo je do suradnje s Kartellom, formulirajući izuzetno zaokruženu kolekciju sastavljenu od umivaonika, WC-a, slavina, ormarića, kade i dodataka. Široka paleta proizvoda iz kolekcije Kartell by Laufen apsolutni je proboj u sektoru kupaonskog namještaja, pružajući neviđenu slobodu dizajna.
 
Raznolikost i kompozicijski potencijal koji nudi kolekcija gotovo su neograničeni, zahvaljujući nizu umivaonika različitih veličina i konfiguracija, od malog umivaonika koji štedi prostor do većeg pravokutnog modela s dovoljno komfora, sve do okrugle zdjele umivaonika. Keramika dolazi u različitim bojama: od klasične bijele do sjajne crne, mat antracit i mnogih drugih nijansi, a sve s inovativnim skrivenim sustavom preljeva. Jedna vrlo zanimljiva stavka je samostojeći umivaonik izrađen u jednom komadu. Karakteristična značajka svih umivaonika je tijelo od izuzetno tanke SaphirKeramike, što ih čini posebno laganima, a pruža veliku unutarnju površinu, čak i kada je prepust slavine nad umivaonikom minimalan.
 
Kolekcija Kartell by Laufen, zahvaljujući savršeno linearnom dizajnu namještaja, može se skladno prilagoditi za sve vrste umivaonika. Kompaktni i prostrani u isto vrijeme, ormarići su dostupni u novim bojama nijanse žute, plavo-sive i oker boje, kao sinonim za ideju bezvremenskog stila.
 
WC školjka montirana na zid ili na pod, s vodokotlićem ili bez njega, i bide, lako se mogu uklopiti u bilo koju kompoziciju dizajna zahvaljujući svojim preciznim geometrijskim linijama. Kvadratni oblici ormarića i umivaonika nude mnoštvo mogućnosti kombiniranja s prozirnim dodatcima, u modernim bojama ili u mat bijeloj i crnoj za neutralniji, puristički izgled. Max Beam stolica, zrcalo All Saints, Shelfish police, Rifly rasvjeta ili složive police Sound-Rac, The Boxy čaša za četkice za zube i podložak za sapun idealni su dodaci za vašu kupaonicu.
 
Linearni koncept iza cijele kolekcije također je jasno izražen u jednostavnim, ali genijalnim oblicima miješalica. Miješalice za umivaonike, dostupne u verziji samostojeće ili ugradbene izvedbe, miješalice za kadu, tuš kabinu i bide pokrivaju sve moguće primjene. Izrađene su od kromiranog ili brušenog nehrđajućeg čelika.
 
Kade, proizvedene od kompozitnih materijala, također imaju geometrijske linije: pravokutni modeli su samostojeći ili se postavljaju na zid, dok su nježniji oblici idealni za smještaj u središtu prostorije
 
Kartell by Laufen kolekcija se oslanja na izvanredno proizvodno iskustvo dviju tvrtki koje su vodeće u svojim sektorima. S jedne strane, postoji duboko znanje o proizvodnji plastičnih materijala tvrtke Kartell, koje je talijanskoj tvrtki omogućilo stvaranje predmeta i namještaja, eksperimentiranje sa supstancom koja je zauvijek promjenila oblike svakodnevnog života. S druge strane, tu su inovacije na polju keramike koje je Laufen generirao 1980-ih, uz visokotlačno lijevanje koje je švicarska tvrtka nastavila poboljšavati tijekom godina, automatizirajući različite procese i ubacujući inovativne materijale za kupaonicu u proizvodni ciklus.
 
Kartell, koji je 1949. osnovao Giulio Castelli u mjestu Noviglio u pokrajini Milano, tvrtka je koja je prepoznala važnost inovacija i nastavlja se razvijati 70 godina, pod vodstvom Claudia Lutija i u suradnji s međunarodnim dizajnerima. Kartell nikada nije zastranio od svoje izvorne misije, koja se temeljila upravo na cilju stvaranja industrijskih proizvoda koji su inovativni za njihovu upotrebu materijala, tehnologije i završnih obloga. Danas tvrtka širi svoj imidž nudeći viziju globalnog načina života s jakim fokusom na održivost i etičke vrijednosti u korporativnoj praksi.
 
Laufen ima dugu tradiciju u proizvodnji rješenja za kupaonice, koja datira iz 1892. godine. U zemlji poput Švicarske s ograničenim sirovinama, tvrtka se morala osloniti na suvremeni inženjering i usluge na najvišim razinama. 1925. Laufen je počeo proizvoditi keramičke sanitarije, postajući pionir ove industrije u Švicarskoj. Identitet tvrtke uvijek je odražavao njezinu sposobnost presretanja znakova vremena, generirajući nove proizvode orijentirane prema potrebama klijenata. Istraživanje i inovacije materijala i proizvodnih procesa, zajedno sa snažnim fokusom na dizajn, omogućili su ovom švicarskom proizvođaču da postane globalni igrač, sposoban odgovoriti na zahtjeve sve zahtjevnijih klijenata.