Knjiga 3650 dana suvremene arhitekture u Sarajevu

 

05/03/2019

3650 DANA SUVREMENE ARHITEKTURE U SARAJEVU
 
U studenom 2018. godine u Sarajevu je izdata knjiga 3650 dana savremene arhitekture u Sarajevu, koja rekonstruira evoluciju sadržaja i formata festivala Dana arhitekture tijekom prvih deset godina njegova postojanja.
Dani arhitekture u Sarajevu tijekom deset godina prešli su put od studentskog projekta do jednog od najznačajnijih događaja za suvremenu arhitekturu Bosne i Hercegovine, ugostivši neka od najvećih svjetskih imena suvremene arhitektonske scene i tako postavši prepoznatljiva točka na mapi kulturnih događaja u regiji.

“Možemo li danas stvarati arhitekturu koja je arhitektura događaja, arhitektura situacija i koja se više ne oslanja na konvencionalnu percepciju prostora?” – Bernard Khoury na Danima arhitekture u Sarajevu

Entuzijazam jedne generacije studenata arhitekture odigrao je presudnu ulogu u deset godina Dana arhitekture. Ogromna količina uložene energije i intenzivni zajednički rad, osnovni su razlozi zbog kojih su se Dani arhitekture odvijali iz godine u godinu. Tako ova knjiga predstavlja svojevrsni pregled jednog desetljeća uspješnog djelovanja. Ona predstavlja zbir najzanimljivijih projekata, kako sudionika festivala, tako i tima Dana arhitekture, oblikovan u kolaž autorskih tekstova, fotografija, dijagrama i crteža, koji su izbor iz sadržaja brojnih predavanja, izložbi i radionica iz svih izdanja Dana arhitekture. 
 
U predgovoru knjige, Hans Ibelings, ugledni svjetski kritičar suvremene arhitekture piše:  "Stvarni broj dana trajanja Dana arhitekture samo je djelić onih 3650 dana iz njenog naslova, ali namjera je učiniti da svaki dan bude Dan arhitekture, te da kultura arhitekture postane sveprisutna."
 
Knjiga se može naručiti preko interneta na web stranici izdavačke kuće, www.buybook.ba.
 
produkcija: LIFT - Dani arhitekture Sarajevo
nakladnik: Buybook, Sarajevo
jezik: BHS / engleski
opseg: 269 str. 
format: 20,5 x 25,0 cm 
uvez: meki 
ISBN: 978-9958-30-421-7