LG-eve dizalice topline za vrhunsku učinkovitost grijanja uz obnovljiv izvor energije

 

25/09/2020

LG Hrvatska sve kupce sustava Therma V u monobloc ili split izvedbi osim Wi-Fi modemom za bežično povezivanje daruje i vrhunskim mobitelom ili pročišćivačem zraka
 
Zagreb, 25. rujna 2020. –  LG Electronics (LG) hrvatskom tržištu predstavlja novosti vezane za svoje sustave za grijanje LG Therma V. Riječ je o sustavima dizalice topline zrak-voda koje donose brojne mogućnosti uštede energije nakon što se njima nadogradi toplovodni sustav u domovima. One obavljaju istu zadaću kao bojler na plin ili loživo ulje, samo na energetski i troškovno učinkovitiji način te se koriste za podno ili radijatorsko grijanje te za opskrbu potrošnom toplom vodom, čak i pri vanjskoj temperaturi od -25°C. Zamjenom ili nadopunom tradicionalnog sustava grijanja na plin ili lož ulje, dizalica topline zrak-voda značajno smanjuje emisiju CO2 i potrošnju energije jer za zagrijavanje vode koristi obnovljivi, besplatni izvor – prirodnu toplinsku energiju iz vanjskog zraka. U usporedbi s primjerice plinskim grijanjem, prilikom ugradnje dizalice topline zrak-voda nisu potrebni skupi plinski priključak i dimovod čime se znatno smanjuje trošak instalacije sustava grijanja u kući ili stanu. Kad je riječ o očuvanju prirode i okoliša, LG-eva proaktivnost ogleda se i u korištenju plina R32 kao radne tvari. On je u skladu sa strogim europskim pravilima o F-plinovima te predstavlja ekološki prihvatljiviju alternativu još uvijek raširenom sredstvu R410A. Tako R32 ima potencijal globalnog zagrijavanja (GWP) od 675, što je čak 70 posto niže od plina R410A. Bitno je istaknuti i kako LG-eve dizalice topline zrak-voda nadopunjuju LG-ev pametni dom u kojem su svi kućanski uređaji povezani preko aplikacije ThinQ. Upravo ona omogućuje upravljanje i nadzor LG-evih pametnih uređaja gdje god se nalazili.
 
Sukladno svojim potrebama i mogućnostima korisnici se mogu odlučiti za monobloc (samo vanjska jedinica) ili split varijantu koja ima i vanjsku i unutarnju jedinicu. Bez obzira odaberu li kupci dizalicu topline u monobloc ili split izvedbi snage 9, 12 ili 16 kW, LG Hrvatska ih ove sezone daruje svojim premium mobitelom LG VELVET  ili vrhunskim pročišćivačem zraka LG PuriCare (model AS60GDWV0) za čišći i zdraviji zrak u toplom domu. Svi promotivni paketi uključuju i dodatni Wi-Fi modem za bežično povezivanje (PWFMDD200), odnosno daljinsko upravljanje i nadzor putem aplikacije LG ThinQ s bilo kojeg mjesta. Time dizalice topline zrak-voda u potpunosti postaju dio pametnog doma: Više o promociji na https://www.lg.com/hr/promo-lg-dizalice-topline-kuca-casti.
 
„Svake sezone strateški širimo svoju liniju dizalica topline zrak-voda nudeći nova, energetski viskoučinkovita rješenja prilagođena korisnicima i zahtjevima regulatora. Drago nam je da sve više potrošača u Hrvatskoj, ali i javna tijela prepoznaju ovaj alternativni sustav grijanja kojim ne samo da se ostvaruju značajne uštede, već se i smanjuje štetan utjecaj na okoliš“, poručio je Alen Bjeliš, voditelj prodaje proizvoda i rješenja za klimatizaciju u LG-u Hrvatska.
 
LG je tako ove sezone proširio svoju liniju dizalica topline zrak-voda modelima Therma V R32 Silent Monobloc te  LG Therma V R32 IWT s integriranim spremnikom za potrošnu toplu vodu. Ostali detalji i ostalim dostupnim modelima mogu se pronaći na lg.com/hr.
 
Therma V R32 Silent Monobloc unaprijeđena je varijanta ranije predstavljenog LG-evog monobloc rješenja, odnosno cjelovitog sustava koji u sebi sadržava i unutarnju i vanjsku jedinicu. Kod njega nije potrebno izvoditi radove za provođenje cijevi s radnom tvari jer se jedna, samostalna jedinica postavlja vani te se povezuje samo s cijevima za vodu. Isto tako, nema potrebe za kotlovnicom, ugradnjom priključka za plin ili korištenja dimnjaka, što pojednostavljuje i skraćuje proces instalacije te štedi prostor. Pri svom radu dizalice topline često znaju biti bučne te je njihova upotreba i ugradnja ograničena propisima u gusto naseljenim područjima. LG je doskočio tom izazovu jer Therma V R32 Silent Monobloc ne samo da je energetski učinkovitija od ranijeg modela, već i njen tihi način rada (Silent Mode) ograničava emisiju buke na samo 32 dB na udaljenosti od 5 metara. Za usporedbu, prosječna „buka“ u knjižnici iznosi 40 dB. Kombinacija ekološki prihvatljive radne tvari R32 i naprednog LG-evog kompresora R1 zaslužna je za odličnu vrijednost koeficijenta sezonske učinkovitosti (SCOP) od 4,68, a uštedu energije dokazuje i energetski razred A+++. Osim ušteda i učinkovitosti, Therma V R32 Silent Monobloc nudi i praktično upravljanje i kontrolu. Korisnici mogu koristiti 4,3-inčni LCD zaslon u boji instaliran u kući kako bi dobili podatke o potrošnji energije, postavili način rada i željenu temperature. Uz to, gotovo svim funkcijama ove dizalice topline može se upravljati putem besplatne aplikacije LG ThinQ – s mobilnog uređaja i bilo kojeg mjesta.
 
Druga novost, LG Therma V R32 IWT je integrirani spremnik za vodu (PTV), odnosno rješenje za opskrbu toplom potrošnom vodom koje na praktičan način kombinira unutarnji spremnik te posebnu vanjsku jedinicu. Riječ je o savršenom rješenju za uštedu prostora u domu jer sve komponente (ventili, akumulacijski spremnik 40 litara, spremnik potrošne tople vode, ekspanziona posuda) nisu ugrađene zasebno, već su u potpunosti integrirane. Zahvaljujući sofisticiranom dizajnu, unutarnja jedinica se lijepo uklapa u svaku kuhinju, praonicu, spremište ili garažu. Kao i ranije opisan model iz linije Therma V, ovo rješenje također koristi ekološki prihvatljivu radnu tvar R32, povećava učinkovitost i performanse pomoću revolucionarnog kompresora R1, a upravljanje, kontrola i povezivost obavljaju se praktično putem aplikacije LG ThinQ.
 
Model Therma V R32 Silent Monobloc dostupan je u Hrvatskoj od rujna ove godine po cijeni već od 20.000 kuna, dok je početna cijena rješenja Therma V R32 IWT 40.000 kuna, ovisno o kapacitetu vanjske jedinice.