Maroje Mrduljaš na radionici NISAM OD JUČER II

25/06/2020

Predavanje Maroja Mrduljaša, koautora serijala Betonski spavači i kustosa izložbe Towards Concrete Utopia održat će se u subotu, 27. lipnja u 20 h u dvorištu KKZ-a 
 
Maroje Mrduljaš je arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna. Autor je više knjiga, između ostalih Tadao Ando: Transcending Oppositions (Oris, Zagreb, 2018) i Modernism-in-Between (Jovis, Berlin, 2012). Objavljuje u vodećim internacionalnim časopisima kao što su Archithese, A+U, Domus i drugima. 
 
Bio je kustos ili ko-kustos brojnih izložbi uključivo Towards Concrete Utopia (MoMA NY, 2018), Lifting the Curtain (Biennale arhitekture u Veneciji 2014), Unfinished Modernisations (2012) i drugih. Koautor je dvije sezone dokumentarne serije Betonski spavači. Nezavisni je ekspert Mies van der Rohe nagrade za arhitekturu EU. Glavni i odgovorni urednik časopisa za arhitekturu i kulturu Oris (Zagreb). Predavač je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
 
Radionica NISAM OD JUČER II će poticati samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksiju i hommage značajnim arhitektonskim djelima iz lokalne sredine autora. Prije dvije godine na istoimenoj radionici ponudili smo kultne filmove iz povijesti Kinokluba Zagreb kao inspiraciju za nove filmove polaznika. Ove godine KKZ pažnju posvećuje arhitektonskoj baštini kao stvaralačkoj inspiraciji polaznika. Radionica će se odvijati i online i zato pozivaju autore iz kinoklubova i srodnih udruga iz svih krajeva Hrvatske.
 
Vode se idejom kako inspiracija za nove filmove ne trebaju biti samo filmovi nego i djela iz drugih polja umjetnosti. Arhitektura je dio ljudskog bivanja, ali rijetko se javno promišlja van svoje utilitarne funkcije. Svako arhitektonsko djelo ima kreativne, vrijednosne i političke aspekte i smatraju da oni mogu biti inspirativni za stvaranje igranog, dokumentarnog ili eksperimentalnog filma. 
 
Radionicu čine  predavanja iz polja filmske umjetnosti, arhitekture, urbanizma, urbane antropologije i povijesti umjetnosti, a slijede još predavanja Valentine Gulin Zrnić (3.7.), Antuna Sevšeka (4.7.) i Sandre Križić Roban (11.7.). 
Predavanje koje je u sklopu radionice održao Nikica Gilić može se pogledati ovdje.
 
Prijave na radionicu su otvorene do 11. srpnja, a upute za prijavu pogledajte na linku
 
Za više informacija slobodno se obratite na adresu elektroničke pošte promocija@kkz.hr ili broj mobitela 091 3386423 (Dražen).