Martino Stierli: Toward a Concrete Utopia, Postskriptum

Janko Konstantinov, Telekomunikacijski centar, 1972-81, Skopje

13/05/2019

Pozivamo vas na predavanje Martina Stierlija, glavnog kustosa odjela arhitekture i dizajna Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, koje će se održati 15. svibnja 2019. godine u Velikoj dvorani Arhitektonskog fakulteta u 19 sati pod naslovom Toward a Concrete Utopia, Arhitektura Jugoslavije u razdoblju 1948. do 1980. izložena u Muzeju moderne umjetnosti: Postskriptum. Uvod u predavanje i diskusiju moderirat će Maroje Mrduljaš.
 
Izložba Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980 održala se u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku od srpnja 2018. do siječnja 2019. godine. U svom izlaganju kustos Martino Stierli smjestit će je u širi kontekst arhitektonskih izložbi u MoMA-i, te se osvrnuti na ulogu te izložbe kao alata za kritičku reviziju kanona moderne arhitekture. Regija južnog dijela Srednje Europe i Balkana se iz zapadne perspektive dugo smatrala tek rubno povezanom s modernističkim projektom. Povjesničarka Maria Todorova pokazala je kako su u zapadnoj umjetnosti, književnosti i kulturi države bivše Jugoslavije smatrane i prikazivane kao europsko unutarnje drugo. Međutim, sustavnim pregledom produkcije i mreža razmjene arhitekata koji su djelovali u Jugoslaviji u razdoblju od 1948. do 1980. godine, stvara se posve drugačija slika.
Nadalje, predavanje će se osvrnuti na praksu kuriranja kao istraživanja. Izložba kao što je Toward a Concrete Utopia oslanja se ne samo na temeljito istraživanje arhiva, već i na kritičke doprinose velikog broja stručnjaka specifičnih područja koji zajednički komuniciraju nedovoljno priznato arhitektonsko djelo širokoj međunarodnoj publici. 
 
O Martinu Stierliju više pročitajte ovdje: https://www.moma.org/about/senior-staff/martino-stierli
 
Predavanje organizira Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Filipović poslovnim savjetovanjem.