Međunarodni natječaj za arhitektonske ideje: Redefiniranje zapadne rivijere Soluna

17/04/2020

Osnovan 315. godine prije nove ere i nazvan po imenu princeze Tesalonike Makedonske, sestre Aleksandra Velikog, Solun je povijesni grad koji se stoljećima razvijao. Zahvaljujući svojoj poziciji u sjeverozapadnom dijelu Egejskog mora, Solun je postao multietnička metropola. Grci, Rimljani, Turci Osmanlije i Slaveni prolazili su stoljećima kroz ovaj grad, ostavivši svoj trag u samoj kulturi grada i njenoj arhitekturi.
 
 
Zapadna obala, uključujući gradsku luku, nekada je bila industrijska zona a sada je idealno smještena kako bi usmjerila razvoj grada i njegovu obnovu u pravcu živog regionalnog i međunarodnog centra. Nažalost, danas je zapadna obala slabo iskorišteno urbano područje koje predstavlja vjerojatno jedno od najnerazvijenijih područja grada. Nekoliko dosadašnjih inicijativa za promjene ka urbanom rastu i produktivnosti nije završeno uspješno. Izazov i dalje ostaje.
 
 
Arhitektonsko urbanistički natječaj "ArXellence 2" je otvoren, besplatan  međunarodni natječaj ideja koji ima za cilj istaknuti inovativni dizajn kao idealno sredstvo za uspjeh nove Centralne poslovne područja(CBD) Soluna. Natjecanje i sponzorstvo je u organizaciji tvrtke ALUMIL – tvrtka sa tridesetogodišnjom tradicijom proizvodnje arhitektonskih aluminijumskih profila, uz podrsku Međunarodne unije arhitekata (UIA). Provodit će se prema UNESCO-vim standardima za međunarodna natjecanja u oblasti arhitekture i urbanističkog planiranja kao i preporukama za najbolju praksu UIA-e.
 
 
Detaljnije, u pitanju je natječaj je za novi CBD prostor veličine 120 000 m2 iza luke. Povoljna lokacija koja se nalazi uz gradsku luku, u blizini povijesnog gradskog jezgra i vrlo blizu važnih puteva i željezničkih mreža, kao i industrijskih zona i logističke infrastrukture, nudi mogućnosti za održivi ekonomski razvoj. Dalje, područje će se vjerojatno razvijati nakon završetka velikih perspektivnih infrastrukturnih projekata, nove mreže metroa Soluna i potencijalnog razvoja zapadnih prigradskih željeznica. Na poslijetku, ali ne i manje bitno, radovi na proširenju aerodroma u Solunu dovešće do (2021.) modernog aerodroma sa povećanim kapacitetom, koji će grad povezivati dalje sa svijetom. 
 
 
Stoga, sa jakim potencijalom preuređenja, arhitektonski natječaj „ArXellence 2“ predstavlja glavni izazov urbane obnove. To je prvi i najvažniji korak ka ispunjenju očekivanja novog, kosmopolitskog Soluna. Veruje se da će vizionarske ideje konkursa otvoriti vrata obnavljanju ovog oronulog gradskog područja kroz inicijativu lokalne samouprave i učešća privatnog sektora. Potvrđujući svoju važnost i značaj za javnost, natječaj se održava pod pokroviteljstvom grčkog Ministarstva životne sredine i energetike, Regionalne vlade Centralne Makedonije, gradske općine Solun, Tehničke komore Grčke (ogranak Centralna Makedonija) i Savjeta arhitekata Soluna.
 
Natječaj je počeo 9. ožujka 2020. godine, prijave će biti otvorene do 25. svibnja 2020. Rok za predaju projekata je 15. listopada 2020. Fond nagrada iznosi 60.000 €, odnosno 6 pobjednika I 4 počasna priznanja, a proglašenje pobjednika najavljeno je za 25. studeni 2020. Nakon svečane dodjele nagrada usljedit će dvadesetodnevna izložba u Gradskoj skupštini Soluna kao i izložba u solunskoj glazbenoj dvorani. 
 
Da biste dobili službene UIA-informacije o natječaju i registrirali se, posjetite web stranicu: www.alumil.com/arxellence