Otvoren međunarodni natječaj za projekte održive gradnje

 

13/06/2019

Poziv za izuzetne projekte i vizionarske koncepte u projektiranju

Natječaj za projekte održive gradnje LafargeHolcim Awards otvoren je za vodeće projekte etabliranih stručnjaka, kao i hrabre ideje Sljedeće generacije koji rješenja održive gradnje spajaju s izvrsnošću u arhitekturi. Šesti ciklus međunarodnog natječaja otvoren je do 25. veljače 2020. Ukupan fond nagrada iznosi 2 milijuna USD za projekte i koncepte u prvom redu iz arhitekture, projektiranja, urbanog planiranja, materijala i tehnologije gradnje te srodnih područja. 

Prijave za Glavnu kategoriju natječaja LafargeHolcim Awards uključuju održive građevinske projekte u naprednoj fazi projektiranja, s velikom vjerojatnošću realizacije. Izgradnja / izrada nije smjela početi prije 1. siječnja 2019. godine. Kategorija Sljedeće generacije traži vizionarske koncepte projektiranja i smjele ideje u početnoj fazi dizajna, uključujući istraživački rad. Za sudjelovanje u ovoj kategoriji autori ne smiju biti stariji od 30 godina. Studenti i mladi stručnjaci mogu se prijaviti i u Glavnu kategoriju natječaja s projektima koji su dostigli napredni stupanj projektiranja.
 
Nezavisni stručni žiri u pet geografskih regija svijeta ocjenjuje prijave koristeći pet sveobuhvatnih kriterija Zaklade LafargeHolcim for Sustainable Construction. Kriteriji obuhvaćaju inovacije i prenosivost; etičke standarde i društvenu uključenost; učinkovitost resursa i okoliša; ekonomsku održivost i kompatibilnost; i kontekstualni i estetski utjecaj. Natječaj promiče kružno razmišljanje i smanjenje emisije CO2 u svim disciplinama. Natječaj otkriva ideje s najvećim potencijalom za rješavanje današnjih izazova sve veće urbanizacije i poboljšanja kvalitete života.
 
Podnošenje prijava na natječaj je besplatno i mora biti napravljeno na engleskom jeziku pomoću web-obrasca kako bi se osigurale informacije o autorstvu, sažetak projekta, tehničke pojedinosti, kao i slike projekta i / ili ilustracije. Vodič „korak po korak“ detaljno objašnjava proces prijave i pokazuje kako pripremiti unos na www.lafargeholcim-awards.org.
 
Zaklada LafargeHolcim Foundation od 2003. godine unapređuje razgovore o održivoj gradnji, uglavnom kroz ovaj natječaj, najznačajnije svjetsko natjecanje za održivo projektiranje. Zaklada je inicijativa LafargeHolcima, svjetskog lidera u građevinskim materijalima i rješenjima.
 
 
 
 
 

“LafargeHolcim Awards naglašava doprinos nekog projekta u rješavanju zajedničke potrebe čime ju pretvara u zajedničku želju.”

Alejandro Aravena, arhitekt, Elemental, Čile


 
 
“LafargeHolcim Awards autorima projekta daje kredibilitet i publicitet; ljudi im počnu vjerovati, a to im stvarno pomaže u gradnji karijere.”
 
Brinda Somaya, arhitekt, Somaya & Kalappa Consultants, Indija
 
 
“LafargeHolcim Awards nudi priliku za postavljanje pravih pitanja o gradnji sutrašnjice – i za širenje odgovora s globalnom publikom.”
 
Marilyne Andersen, profesor tehnologije održive gradnje, Swiss Federal Institute of Technology (EPFL Lausanne)
 
 
Korisne poveznice 
 
• Pristup za prijavu projekta: www.lafargeholcim-awards.org/enter
• Upute korak po korak s objašnjenjima kako prijaviti projekt: www.lafargeholcim-awards.org/guide
• Pitanja vezana uz prijavu projekta uputite na: helpdesk@lafargeholcim-awards.org
• Objašnjenje kriterija za procjenu projekata: www.lafargeholcim-awards.org/target 
• Pogledajte više od 250 projekata koji su nagrađeni u prethodnim ciklusima natječaja LafargeHolcim Awards: www.lafargeholcim-foundation.org/projects