Plečnikovi dani u Zagrebu

16/10/2017

Povodom 145. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti velikana slovenske arhitekture, Jože Plečnika, koji je dio svoje stvaralačke baštine realizirao i u Hrvatskoj, Slovenski dom u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Slovenije i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba pozivaju Vas 18. listopada 2017. u 18.00 h u srijedu u Hrvatski muzej arhitekture HAZU, ul. Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb, na predavanje prof. dr. Petera Krečiča pod naslovom Ljubljana – mediteranski grad? Plečnikov eksperiment.
 
Predavanje će poslužiti kao otvorenje izložbe Plečnik na Brijunima koja je nastala u suradnji Plečnikove kuće i Rukopisnog odjela Narodne i sveučilišne knjižnice iz Ljubljane koji je primio dragocjenu donaciju dr. Lojzea Gostiše čiji dio široj javnosti razotkriva dosad nepoznate izvorne nacrte paviljona i fotografije Plečnikovih posjeta Brijunima.
 
Među tim fotografijama su i posljednji Plečnikovi portreti, snimljeni u jesen 1956. godine. Posebno dragocjeno je i osobno svjedočenje dr. Gostiše o okolnostima koje su utjecale na provedbu ovog projekta, koji je ujedno i simbolički Plečnikov testament. Dodatak izložbi: Plečnik u Hrvatskoj.
 
Izložba ostaje otvorena do 30. studenoga 2017, radnim danom od 10 do 16 sati.