Predavanje Karin Šerman: The Economist Building

 

10/05/2017

U utorak 16. svibnja u 19h u Oris Kući arhitekture arhitektica i teoretičarka arhitekture Karin Šerman održat će predavanje pod naslovom The Economist Building, osvrt s povodom.

A povod je pomalo sentimentalan: ovoga ljeta, nakon pune pedesetdvije godine, ugledni britanski financijski tjednik The Economist preselit će iz svoga dugogodišnjeg doma – karizmatičnog tornja u londonskoj ulici St. James's Street broj 25 na novu adresu. Preseljenje tjednika samo po sebi možda i ne bi bilo toliko dramatično da se u ovom slučaju ujedno ne radi i o napuštanju antologijskog arhitektonskog i urbanističkog sklopa kojemu je list dao ime i koji je inicirao njegovo samo nastajanje, The Economist Complexa, kultnog ostvarenja Alison i Petera Smithsona iz 1959.-1964. godine. List je u ovom slučaju brendirao arhitekturu, baš kao što je arhitektura listu priskrbila ikonički status i atraktivnu kasnomodernističku pop auru. Radilo se tu o jednom sretnom i obostrano korisnom braku i teško je ocijeniti tko je više profitirao u njihovom dugogodišnjem zagrljaju. I stoga se kraj te veze dočekuje s razumljivom nostalgijom i sentimentom. Hoće li uvriježeni naziv slavnoga kompleksa nastaviti živjeti i dalje i tako čuvati sjećanje na svog nekadašnjeg naručitelja i vlasnika pokazat će vrijeme, no njihov povijesni rastanak svakako poziva na osvrt na ključne momente njihova plodnog suživota.

Predavanje će sagledati ovaj kultni londonski sklop kroz mrežu podliježućih teorijskih koncepata Smithsonovih, kao i iskustva njihovih već ostvarenih projektantskih djela.

Karin Šerman
 
Arhitektica i profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, predstojnica Katedre za teoriju i povijest arhitekture i voditeljica modula Arhitektonska misao doktorskoga studija Arhitektura i urbanizam. Teoriju arhitekture predaje i na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu. Studij arhitekture završila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1989., magisterij znanosti iz područja teorije i povijesti arhitekture stekla na Harvard Graduate School of Design 1996., a doktorat znanosti na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2000. U svom se radu bavi istraživanjem moderne i suvremene arhitektonske kulture te recentnim teorijskim diskursom. Publicira u brojnim hrvatskim i međunarodnim znanstvenim i stručnim časopisima (Prostor, Arhitektura, Čovjek i prostor, Oris, Centropa, Architektura&urbanizmus, ARCH i dr.) i knjigama. Predaje i sudjeluje u nizu međunarodnih simpozija (Cornell University, Harvard University, ETH Zürich, Politecnico di Milano, IUAV Venezia, Deutsches Architekturmuseum Frankfurt i dr.). Godine 2014. izbornica je hrvatskog nastupa Fitting Abstraction na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture Fundamentals: Absorbing Modernity 1914-2014. Dobitnica je nagrade Neven Šegvić Udruženja hrvatskih arhitekata za 2014. godinu.