Šezdesete u Hrvatskoj

16/04/2018

MUO NAJAVLJUJE IZLOŽBU ŠEZDESETE U HRVATSKOJ - MIT I STVARNOST
26.4. - 30.9.2018.
 
Festivali zabavne glazbe, vinil ploče, šlageri, VIS-ovi, Fićo, Trst i rifle, mini- suknje, rock'n'roll i seksualna revolucija samo su neka od obilježja koja su snažno utjecala na razvojne procese u modernizaciji društva šezdesetih godina i koja će biti sastavni dio izložbe.
 
Izložba Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost središnji je izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt u 2018. godini koji će prikazati presjek jednog turbulentnog razdoblja hrvatske povijesti i dati jedan od najcjelovitijih uvida u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine. Kroz ukupno osamnaest dionica izložbe i odabirom brojnih eksponata od dokumentarne građe do umjetničkih djela, od fotografija do filmskih, televizijskih i glazbenih inserata, od predmeta svakodnevice do znakova vremena koji su u najdoslovnijem smislu mijenjali svijet, izložba će nastojati na što jasniji način prikazati Hrvatsku kao cjelinu jednog, po mnogočemu, turbulentnog, ali i blistavog vremena. 

Izložbeni projekt Šezdesete u Hrvatskoj - Mit i Stvarnost rezultat je višegodišnjeg autorskog rada tima istaknutih stručnjaka. To su Zvonko Maković, Ana Lederer, Ante Batović, Dunja Nekić, Hrvoje Horvat, Igor Duda, Inoslav Bešker, Koraljka Vlajo, Krešimir Nemec, Lovorka Magaš Bilandžić, Maja Đurinović, Marija Tonković, Marina Bagarić, Maroje Mrduljaš, Nada Zgrabljić Rotar, Nina Simončič, Seadeta Midžić i Tomislav Šakić.
 
Izložbu će pratiti brojne popratne aktivnosti: edukativni programi, okrugli stolovi, predavanja, vodstva autora pojedinih tematskih cjelina, koncerti s glazbom iz tog razdoblja, kreativne radionice te bogat suvenirski program u Museum shopu.