Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu

Foto: Goran Radošević

07/05/2019

Otvoreni likovni pogon i Muzej Brodskog Posavlja pozivaju mlade umjetnike i umjetnice do 33. godine starosti da se prijave za sudjelovanje na seminaru na kojem će zajedno s građanima Slavonskog Broda osmisliti privremene umjetničke intervencije na teme koje su relevantne za život u tom gradu. Sastavni dio prijave je prijedlog intervencije.
 
Građanske inicijative imaju važnu ulogu u njegovanju demokracije u suvremenom društvu te često upravo one postavljanju pitanja od vitalnog značaja za funkcioniranje zajednice. Građani najneposrednije doživljavaju prednosti i nedostatke života u svojoj zajednici i njihovo je pravo da se o tome javno izjasne. Snaga njihove poruke može biti veća ako se poruka artikulira vizualnim simbolom ili akcijom u javnom prostoru i tu umjetnici/ce mogu dati svoj doprinos.
 
Prijaviti se može individualno ili u grupi. Poželjno je da je predlagatelj/ica iz istočnog dijela Hrvatske ili da ima veze s tim područjem. Predložene intervencije mogu biti performans, happening, flash-mob, privremena prostorna instalacija i sl. Posebno ćemo vrednovati prijedloge u kojima sudjeluju građani. Jedna osoba ili grupa može se natjecati samo s jednim prijedlogom.
 
Rok za prijavu je 7. lipnja 2019.
 
Autori odabranih prijedloga bit će pozvani na cjelodnevni dvodnevni seminar koji će se održati 17. i 18. rujna ove godine  u prostorima Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu.  Nakon seminara će odabrani umjetnici biti pozvani da realiziraju svoje intervencije u slijedećih tjedan dana. Javna prezentacija intervencija održat će se 28. i 29. rujna 2019. Građani i građanke Slavonskog Broda biti će pozvani da sudjeluju u seminaru i dadu svoje sugestije i komentare na pristigle prijedloge. Muzej Brodskog Posavlja i Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon odabrane će prijedloge podržati financijski i logistički. Za autore odabranih prijedloga predviđen je honorar u iznosu od 1.500 HRK bruto, te pokrivanje materijalnih i produkcijskih troškova za realizaciju rada u iznosu od ca 1.500 HRK bruto.
 
Predavačice na seminaru su (abecednim redom):
 
Kristina Leko, umjetnica, osnivačica organizacije Otvoreni likovni pogon, docentica za umjetnost u javnom prostoru i umjetnost u zajednici na Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin
 
Danijela Ljubičić-Mitrović, prof. likovne kulture, viša kustosica Galerijskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja
 
Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti, dugogodišnja voditeljica Galerije ULUPUH, od 2019. voditeljica Ureda Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon
 
Vesna Vuković, kustosica i istraživačica u području društveno angažirane umjetnosti, su-osnivačica i članica kustoskog kolektiva BLOK
 
Prijavljuje se putem online prijavnice koju možete preuzeti na službenoj web stranici: https://otvorenilikovnipogon.home.blog/2019/05/05/umjetnicki-pojmovnik-javnog-prostora-u-slavonskom-brodu/
 
Prijava treba sadržavati tj. navesti: problem koji se radom adresira, opis rada s načinom izvedbe, ciljanu publiku i sudionike, okvirni troškovnik te kratku biografiju autora ili članova autorskog tima. Poželjno je priložiti vizualni materijal (skice, fotomontaže, maksimalno 10 dokumenata, svaki do 200 KB).


Prijavu molimo poslati do 7. lipnja 2019. godine. Pitanja možete uputiti na adresu ured@otvorenilikovnipogon.org, do 6. lipnja. Prijavljeni će o rezultatima biti obaviješteni do 21. lipnja 2019.

UMJETNIČKI POJMOVNIK JAVNOG PROSTORA U SLAVONSKOM BRODU je suradnički projekt Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon Zagreb i Muzeja Brodskog Posavlja Slavonski Brod uz potporu Ministarstva kulture RH, Zaklade „Kultura nova“ i Grada Zagreba.

O organizaciji: Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon (OLP), osnovana 1997. godine, zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturalnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti, s težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru. Umjetnički pojmovnik javnog prostora višegodišnji je projekt OLP-a tematski usmjeren na relevantne i akutne socio-političke teme te na lokalne zajednice i sredine izvan dominantnih kulturnih centara.