Autonomno, otvoreno, sublimno

Autori: Bevk Perović arhitekti
Tekst: Jure Groha

 

 

 

Zametak novog lokalnog središta

Ljubljanski islamski vjerski i kulturni centar (IVKC) nalazi se u prostoru bez programske strukture, prostornog karaktera, kao i bez jasne budućnosti. Izbor lokacije projekta kompromis je do kojeg je došlo kada je u određenom trenutku bilo potrebno pronaći mjesto za džamiju i ostale s njom povezane programe islamske zajednice.

Kompromisna lokacija parcela je trokutastog oblika, između željezničke pruge, s pripadajućim servisnim objektima i opsežnih površina djelomično izgrađenih niskim objektima neodređene uporabe, a koje će u budućnosti zauzeti nova izgradnja. Opisana situacija u kombinaciji sa znatnom količinom raznolikog programa često može značiti i kompromisni projekt. Ipak, činjenica da će se budući IVKC nalaziti na ne-mjestu[1], bila je poklon autorima pobjedničkog natječajnog projekta. Odsustvo prostornih kvaliteta i urbanističkih determinanti arhitekti su iskoristili kako bi ostvarili projekt koji djeluje sam po sebi, kao autonomni usamljenik u nedefiniranom, degradiranom okolišu. Projekt definira svoj (mikro)urbanizam, jasnu programsku razdiobu sa svim arhitektonskim i pejzažnim inkrementima, pa je tako izgrađen kompleksni svijet koji uspostavlja sistem novih javnih prostora snažnog karaktera. Kompleks IVKC-a danas djeluje kao autonomni otok usred degradiranog područja, no on je ujedno i prvi impuls za regeneraciju okoliša na koji se u kasnijoj fazi može nadovezati nova izgradnja.

Programske sklopove arhitekti su razdijelili na odvojene objekte koji čine tkivo u formi malog urbanizma. Parcelacija neobičnog oblika rezultirala je morfologijom koja podsjeća na gradsko tkivo. Uz rubove lokacije postavljena su tri objekta s popratnim programom – jedan sa stanovima i dječjim vrtićem, drugi s vjerskom školom, treći s uredima i prostorima namijenjenim kulturnim aktivnostima. Džamija, s prostorom za ritualno pranje, i minaret nastupaju u kompleksu kao samostalni objekti koji zajedno s ostala tri objekta stvaraju javni trg. U podrumu se nalaze garaže sa servisima, gimnastička dvorana i restoran otvoren prema ozelenjenom vrtu koji se kaskadno uzdiže do razine prizemlja.