Rustikalna finesa

Autor: Bernardo Bader
Napisao: Florian Aicher
 

 

Moderni gorski turizam: 35 skijaških žičara, 140 km staza, 10 planinskih restorana, hoteli, trgovine sportskih artikala, oko 900 zaposlenika – svime time ne treba samo upravljati, već je te sadržaje potrebno približiti publici u dolini na privlačan način. Bio je to program za novogradnju tvrtke Silvretta – Montafon Holding GmbH u Schrunsu. Nova zgrada samosvjesno proširuje paletu odgovora na složenu temu građenja u Alpama, a smještena je na rubu povijesne jezgre Schrunsa pokraj šarmantne zgrade iz vremena početaka turizma prije 150 godina, kao i uz neugledni masovni hotel u stilu površne alpske moderne s početka ovog stoljeća.

Što je turizam danas? Promišljanje je sezalo daleko, u regije gdje planina obećava neposredni doživljaj prirode kao i egzistencijalno osobno iskustvo – iznad gornje granice šume, tamo gdje nesputani elementi tjeraju uljeza u skloništa. Takva su skloništa na nepristupačnom terenu građena od jedinog dostupnog materijala – kamena. Pažljivo složena, sirova su i bez ukrasa. Takve su gradnje bile poticaj arhitektima i investitoru za suvremeno tematiziranje turizma, što je i ideja vodilja ovog projekta.

Sada, eto, tu stoji taj eratični blok od sivog kamena; sve su mu strane nepravilno perforirane,  kocka je to dužine stranice od 18 metara. No ta je osnovna pravilna forma decentno isprekidana – prvo zbog smjera ulice, drugo zbog oblikovanja vanjskog prostora. Ili ipak zbog geometrije svojstvene gorskom kristalu? U prizemlju ćemo naći foyer, izložbene prostore i dvorane za predavanja. Iznad toga nalaze se dvije uredske etaže, a na posljednjoj razini smješteni su raskošno dimenzionirani prostori za sjednice i prijeme.