Započeo program Dana Orisa u Dubrovniku 2!

 

26/04/2014

U petak, 25. 4. 2014. u 16 sati otvoreni su drugi Dani Orisa u Dubrovniku.

Nakon uvodne riječi Andrije Rusana, sudionicima skupa obratili su se zamjenica ministrice graditeljstva i prostornog uređenja gospođa Borka Bobovec, zamjenik gradonačelnika gospodin Željko Raguž te francuska veleposlanica  gospođa Michèle Boccoz.

Program, koji su moderirali Maroje Mrduljaš i Dinko Peračić, započeo je predavanjem poznate francuske arhitektice Odile Decq. Kroz svoje projekte među kojima se osim arhitekture nalaze i radovi poput uređenja jedrilica, dizajna namještaja i opreme, Odile Decq pružila nam je uvid u svoj način promišljanja arhitekture koji uključuje svugdje prisutno poigravanje s percepcijom, snažne prostorne geste, tehnološku inovativnost, ali i neobično nježne detalje. Njena arhitektura traži  aktivnog sudionika koji će dopustiti prostoru da ga educira.
Decq je također govorila o planovima za  vlastitu školu arhitekture, novu vrstu škole koja bi pokušala otvoriti arhitekturu prema ostalim disciplinama i društvenoj stvarnosti i kod polaznika razvijati sustave razmišljanja, što Decq smatra izuzetno bitnim.

Slijedilo je predavanje Ester Miletić i Roberta Dragogne iz Studia 92 koji se isprofilirao na projektima vezanim uz arhitekturu u turizmu koja u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Njihovi projekti kuća za odmor, wellnessa i hotela (koji uključuju i rekonstrukcije projekata iz 70-ih) balansiraju različite potrebe i procese koje ova vrsta projekata traži, ali prvenstveno su koncentrirani na korisnika – gosta. Svojim radom žele iskomunicirati potrebu da se turistička arhitektura razvija u smjeru manjih kompleksa koji će se integrirati u postojeću urbanu struktura i prilagoditi kontekstu u kojem nastaju.

Nakon predavanja uslijedio je odlazak u Umjetničku galeriju Dubrovnik na otvaranje izložbe crteža Ive Vitića „Pejsaži“, donacije njegova sina Đina Vitića.

Danas nas očekuju predavanja dizajnera Borisa Ljubičića, španjolskog arhitekta Iñaquija Carnicera, Sanje Galić Grozdanić i Igora Grozdanića iz arhitektonskog studija Studio non stop te australskog arhitekta Petera Stutchburya. Družite se s nama!