Dani arhitekata 6.0 - PROGRAM

30/03/2022

DANI ARHITEKATA 6.0

Dubrovnik, Studentski dom Akademis Dubrovnik i Dubrovnik Palace Conference Hotel 5*, 7. – 9. travnja 2022.

Dani arhitekata 6.0 održat će se od 7. do 9. travnja 2022. godine u Dubrovniku, s namjerom obilježavanja Mjeseca arhitekture u kojem svoj Dan održava i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Tako će Mjesec arhitekture – travanj 2022. godine, biti prepun arhitektonskih tema koje ćemo prezentirati stručnoj i općoj javnosti.

Nastavljajući tradiciju Dana arhitekata kao centralnog mjesta gdje se prezentiraju i raspravljaju značajne teme za rad arhitekata u Hrvatskoj i okruženju Europskog gospodarskog prostora pa i šire, ove Dane arhitekata 6.0 Hrvatska komora arhitekata organizira u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata s nastojanjem objedinjavanja struke i tema važnih za nju.

Otvaranje će biti u nagrađenom Studentskom domu Akademis u Dubrovniku autora Tina Svena Franića, Ane Martinčić Vareško i Vanje Ristera, a glavni program će se održati u Dubrovnik Palace Conference Hotelu 5*.

Na programu otvaranja pozdravne govore će održati predsjednica HKA Rajka Bunjevac, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Tomislav Petrinec i predsjednica Vijeća arhitekata Europe (ACE) Ruth Schagemann.

U BLOKU 1 naziva Život nagrađene arhitekture projektanti Studentskog doma Tin Sven Franić, Ana Martinčić Vareško i Vanja Rister predstavit će tu zgradu predavanjem i stručnim razgledom. Prije toga će Mirko Buvinić, arhitekt zagrebačkog ureda x3m, koji je bio predsjednik Ocjenjivačkog suda arhitektonskog natječaja, dati svoje viđenje tijeka natječaja, a Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik predstavit će život Doma u zadnjih godinu dana, od kada se koristi.

U BLOKU 2, koji će biti održan u Conference Palace Hotela 5*, nastavljamo s temom Autorskog prava u arhitekturi, gdje će Romana Matanovac Vučković, koja je jedna od autorica Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, predstaviti novi Zakon u svijetlu arhitektonske djelatnosti, a pridružit će se i panelu koji slijedi, a na kojem će sudjelovati još i Marija Vlaho, te Davor Trupković, glavni konzervator pri Ministarstvu kulture i medija. Moderator Roman Šilje, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata dat će i uvodni pregled.

BLOK 3 pod nazivom Suvremena arhitektura u Hrvatskoj i svijetu govorit će Mia Roth i Tonči Čerina iz ureda roth i čerina o zadnjoj realizaciji Bestijarija u Lonjskom polju, a Marie Pirard iz briselskog ureda AgwA predstavit će rad tog ureda, koji je baziran na rekonstrukcijama i revitalizacijama.

Sljedeći dan, 8.4.2022. u prijepodnevnim satima u Conference Palace Hotelu 5* nastavlja se program s BLOKOM 4 pod nazivom Urbana obnova, ponovno korištenje i New European Bauhaus, na kojem će izlaganja imati Miran Gajšek, voditelj Odjela za uređenje prostora grada Ljubljane, Julije Domac, ravnatelj REGAE-e, te Iva Letilović i Igor Pedišić iz zadarskog ureda LetilovićPedišić, koji će predstaviti rekonstrukciju Providurove i Kneževe palače u Zadru.

Marjan Pipenbaher, projektant Pelješkog mosta, dat će pregled o samom mostu, kojega će dan kasnije i predstaviti na licu mjesta.

BLOK 5, koji je ujedno i zadnji koji se održava u hotelu, pod nazivom Drugi o arhitekturi, prezentirat će dvije grupe panellista. Prva grupa, pod nazivom Arhitektura i mediji, ugošćuje Janu Vukić, sociologinju s FFZG-a, Zorana Vitasa, novinara Večernjeg lista, Andriju Rusana iz ORIS Kuće arhitekture te Ivana Dorotića iz portala Vizkultura. Oni će pokušati ukazati na ulogu prisutnosti arhitekture i arhitektonskih pitanja u medijima.

Sljedeći panel, pod nazivom Drugi o nama, ugošćuje gradonačelnike Koprivnice Mišela Jakšića, Splita Ivicu Puljka, Karlovca Damira Mandića i Dubrovnika Matu Frankovića, koji bi se u raspravi dotakli teme arhitekture u lokalnim zajednicama. Uvodno slovo dati će ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Bojan Linardić.

Kasnije tog dana slijede tri stručna izleta na Srđ, na predziđe dubrovačkih zidina i hotelski kompleks Kupari, a sve u sklopu BLOKA 6 Razgledavanje grada uz stručno vodstvo.

Za subotu 9.4.2022. predviđen je stručni izlet na novoizgrađeni Pelješki most, koji će povezati kopno i poluotok Pelješac, a predstavlja vezu prema južnoj Hrvatskoj. Vodstvu će prisustvovati i projektant mosta Marjan Pipenbaher.

Voditeljica Dana arhitekata 6.0 je Daniela Trbović.

Danima je moguće prisustvovati uživo i online.

Sudjelovanje na Danima arhitekata 6.0 se vrednuje s ukupno 20 sata u Programu stručnog usavršavanja HKA-a, a on-line sudjelovanje s 10 sati!

Svoju ulaznicu možete rezervirati na ovoj poveznici: https://www.entrio.hr/event/dani-arhitekata-60-10700

Smeštaj, rezervaciju prijevoza, stručnog razgleda i izleta na Pelješki most možete rezervirati na ovoj poveznici: http://www.dubrovniksun.hr/prijave/hka-2022/

Više o Danima arhitekata 6.0, i njenim sponzorima možete pronaći na ovoj poveznici: https://dani.arhitekti-hka.hr/o-danima/

Program Dana arhitekata je objavljen ovoj poveznici: https://dani.arhitekti-hka.hr/program/

O predavačima možete saznati na ovoj poveznici: https://dani.arhitekti-hka.hr/predavaci/

Nadamo se da ćete uživati u ovom kompleksnom sklopu predavanja i stručnih obilazaka. Vidimo se u Dubrovniku!