Dani arhitekata 8.0

08/03/2024

DANI ARHITEKATA 8.0 / 21. do 23. ožujka 2024. godine / Pula, Dom hrvatskih branitelja

Najavljujemo Dane arhitekata 8.0, koji će biti održani od 21. do 23. ožujka 2024. godine u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata u Puli. Time se nastavlja i odabir mjesta održavanja Dana arhitekata po kriteriju prostora nagrađivane arhitekture.

Pokrovitelji ovih Dana arhitekata su: Predsjednik Republike Hrvatske, gdin. Zoran Milanović,  Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Pula.

Cjelokupni program Dana arhitekata 8.0 će se održavati u Puli u njenom centru, u Domu hrvatskih branitelja u četvrtak, 21. i petak, 22.3., a u subotu, 23.3., organizirana su četiri različita stručna obilaska/izleta – na Brijune, u Vodnjan (Vinarija i Uljara Medea), u Motovun , te stručni razgled lokacija u Puli (Malo rimsko kazalište, Kaštel, Glavna pošta, Trg kralja Tomsilava).

Program Dana će se održati u hibridnom obliku – online i uživo i sastoji se od predavanja, okruglih stolova, stručnih obilazaka lokalnih arhitektonskih ostvarenja te druženja svih sudionika.

Kao uvodni program u Dane arhitekata 8.0, Društvo arhitekata Istra organizira Retrospektivnu izložbu ARHITEKTURA U ISTRI 2013. - 2023., koju će selektirati ljubljanski arhitekt s istarskom adresom Matevž Granda. Izložba će biti postavljena na otvorenom prostoru Giardina u strogom centru Pule.

Otvorenje je 20.3.2024. u 17:30 h. Nakon otvorenja izložbe pretprogram Dana arhitekata nastavit će se u Domu hrvatskih branitelja, gdje će voditeljica Dana Daniela Trbović voditi razgovor s arhitektom Emilom Jurcanom. Razgovor započinje 20.3.2024. u 18:30 h. Uvodni program je otvoren za svu zainteresiranu javnost.

Na ovogodišnjim Danima arhitekata bit će dodijeljene Plakete počasnog članstva Hrvatske komore arhitekata i godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata.

Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata su priznanja najveće strukovne institucije iz djelokruga arhitekture i urbanizma, koja se dodjeljuju pravnim subjektima, institucijama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave i pojedincima za postignuća važna za doprinos u području strukovne djelatnosti u kategorijama:

Medalja za doprinos kulturi građenja,

Medalja za planiranje prostora i

Medalja za inovacije i održivost u arhitekturi.

Prijedloge za dodjelu godišnje nagrade Komore mogle su predati znanstvene i druge javne ustanove, udruge građana, druge strukovne komore, tijela Komore te sve pravne i fizičke osobe.

Sudionici Dana arhitekata primarno su arhitekti, članovi HKA-a i UHA-e, ali i inženjeri ostalih inženjerskih struka, predstavnici tvrtki te predstavnici državne i lokalnih uprava.

Više informacija o programu i prijavu preuzmite putem poveznice: https://dani.arhitekti-hka.hr/o-danima/  Molimo Vas da nam najavite Vaš dolazak na sljedeće kontakte: dani@arhitekti-hka.hr i/ili 01/5508-410.