Dani arhitekture u Sarajevu donose veliki broj fantastičnih izložbi

 

08/09/2023

Najveći arhitektonski događaj u Bosni i Hercegovini poznat po predavanjima svjetski priznatih arhitekata ove godine donosi i mnogobrojne izložbe

SARAJEVO, rujan 2023. – Dani arhitekture 2023 Sarajevo pod ovogodišnjim nazivom Igre i grad: Olimpijada arhitekture će se petnaesti put za redom održati u Sarajevu i to u periodu od 14.9. sa pred-otvorenjem, pa sve do 22.9. Do sad najduže izdanje festivala donosi raznolike sadržaje od predavanja lokalnih, regionalnih i internacionalnih arhitekata do panela, razgovora i izložbi. 

Ove godine na Danima arhitekture Sarajevo publika će imati priliku vidjeti čak 4 izložbe: 100 IDEAS FOR WESTERN BALKAN – DESIGNING URBAN IMAGINARIES u partnerstvu s Urban Think-Tank_Next, [UN]CONTEXT: DISSECTING THE LAYERS Days of architecture 2023 Sarajevo x LINA europska arhitektonska platforma, Good News: Women Changing Architecture by MAXXI – Museo nazionale delle arti del XXI secolo u ko-produkciji sa Danima arhitekture Sarajevo te izložba studentskih radova koja će se otvoriti u Urban Design Studio Sarajevo, a u partnerstvu s Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu i ETH Zurich. U nastavku pročitajte više o svakoj od izložbi. 
 
DA23_100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN – DESIGNING URBAN IMAGINARIES by Urban Think-Tank_Next
 
Izložba 100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN – DESIGNING URBAN IMAGINARIES istražuje alternativne paradigme o načinu na koji sljedeća generacija arhitekata proizlazi iz kulturološki bogatih i raznolikih gradova poput Sarajeva, Tirane, Beograda, Skopja, Podgorice i Prištine, koji su doživjeli preklapanje historija Osmanske i Austrougarske kolonizacije, skoro stoljeće socijalizma, a potom urbicida, turbo-privatizacije te ljudskih i prirodnih kriza. Danas tražimo sljedeće ljude i nova mjesta u arhitekturi, urbanizmu i dizajnu gdje se mogu identificirati potencijali za više cirkularan, regenerativan, participatoran, održiv i žilav arhitektonski format. Glavni fokus izložbe je da istraži i demonstrira situiranu ulogu arhitekture kao snažnog pokretača za kulturološku slobodu te da potakne razgovor o konkretnom angažmanu u duhu suvremenosti zapadnobalkanske arhitekture. “Želimo biti medijatori za individualne i kolektivne interpretacije i invencije koje proizvodi sljedeća generacija arhitekata i dizajnera, pripremajući se za sljedeću fazu radikalne transformacije. Vidimo priliku za mapiranje novih arhitektonskih ideja, uvodeći radove i koncepte u metodološki okvir i urbane alata Urban Think-Tank_Next u vidu izložbe,” podcrtavaju Hubert Klumpner i Michael Walczak, kuratori ovogodišnjih Dana arhitekture Sarajevo i izložbe 100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN.
 
“Sa bazom u Sarajevu, slavimo prvo prikazivanje i početak izložbe koja će da proputuje kroz Zapadni Balkan, a vjetar u leđa će da joj da 15. izdanje Dana arhitekture Sarajevo – idealna platforma za niz predavanja, panela i radionica u Sarajevu, gradu koji podcrtavamo kao najraznolikiji multikulturalni grad regije. Gradovi Zapadnog Balkana su mjesta istraživanja, te su idealna baza za kreiranje raznolikih modela prostorne imaginacije,” dodali su Klumpner i Walczak.
 
Izložba se otvara 15.09.2023. u Europskoj kući kulture i nacionalnih manjina u 19.30 te će označiti početak Dana arhitekture Sarajevo 2023: Igre i grad
 

Vizualni identitet Izložbe 100 Ideas for the Western Balkan @Dani Arhitekture Sarajevo 2023

Izložba se otvara u petak, 15.9.2023. godine u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina u 19:30h

DA2023_Good News: Women Changing Architecture by MAXXI – Museo nazionale delle arti del XXI secolo
 
Izložba Good News: Women Changing Architecture je izložba koja je nastala u produkciji MAXXI Nacionalnog muzeja umjetnosti 21.stoljeća, a za cilj ima da široj međunarodnoj publici prikaže nove i inkluzivnije perspektive o arhitekturi, te da podcrta značaj i doprinos koji su napravile žene, ženski timovi i kolektivi u polju suvremene arhitekture, urbanizma i dizajna u Italiji. Izložba prikazuje dijelove izložbe Good News: Women in Architecture te je već prikazana u Stockholmu i Dohi, a u rujnu će biti prikazana i u Sarajevu kao događaj predotvorenja festivala. Dani arhitekture Sarajevo su napravili doprinos izložbi u vidu 4 biografska profila bosanskohercegovačkih arhitektica: Greta Ferušić, Ognjenka Finci, Vedina Babahmetović i Sanja Galić Grozdanić.
 
Žene je vrlo često teško naći u analima povijesti arhitekture iako su arhitektonska postignuća žena uveliko oblikovala naše zajednice, društvo i svijet u kojem živimo danas. Otvarajući temu raznolikosti i reprezentacije u arhitekturi, dolazimo do novih perspektiva i spoznaja koje često previđamo. Od 14.09.2023. pa sljedećih 14 dana, „Dani arhitekture Sarajevo“ zajedno sa MAXXI-jem i Ambasadom Italije u Bosni i Hercegovini, te Udruženjem za kulturu i umjetnost „Crvena“, stavljamo žene u sami centar arhitektonskih diskusija te ćemo istraživati moguće nove narative u bosanskohercegovačko-i talijanskim arhitektonskim identitetima. Također, izuzetno nam je bitno da razgovaramo o ovoj temi i iz perspektive žena, posebno imajući na umu nedavna dešavanja u našoj zemlji - sad više nego ikad je od najbitnijeg značaja da bosanskohercegovačko društvo krene koračati paralelno sa suvremenim shvaćanjima rodne ravnopravnosti i prava žena, rečeno je iz Dana arhitekture Sarajevo.
 

Vizualni identitet Izložbe Good News: Women Changing Architecture @Dani Arhitekture Sarajevo 2023
 
Izložba se otvara u četvrtak, 14.9.2023. godine u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u 19.30h kao događaj pred-otvaranja festivala.
 
DA2023_[UN]CONTEXT: DISSECTING THE LAYERS kao dio projekta LINA europske arhitektonske platforme
 
Dani Arhitekture Sarajevo su, zajedno sa 32 kulturne organizacije, dio LINA European Architectural Platform. LINA povezuje kulturne institucija s mladim kreativcima koji rade na raskršću arhitekture i područja povezanih prostornom kulturom. LINA ima za cilj promovirati talente u usponu, te usmjeriti procese projektiranja i izgradnje prema regenerativnim praksama i ekološkim načelima u skladu s Europskim Zelenim Planom.
 
U svibnju 2023, grupa mladih kreativaca iz Slovenije, Sjeverne Makedonije i Njemačke je pozvana u Sarajevo kao dio [UN]CONTEXT: Sarajevo residency. U Sarajevu su proveli tjedan dana radeći na istraživanju arhitektonske slojevitosti i pojma lokalnosti. Istovremeno, sličnim istraživanjem bavio se i Tehničkni Univerzitet u Beču unutar svog LINA programa u Sekirn-u, Austrija. Rezultati ove dvije rezidencije su ujedinjeni te će biti izloženi u galeriji Manifesto. 
 
“Je li Sarajevo doista postalo nekontekstualno? Jesu li nered i 'nekontekst' jedina stvarnost? Upravo suprotno: grad je bogat sa toliko slojeva konteksta da ga je čak postalo teško čitati. Za razliku od ogromnih globalnih geografija koje se mogu opisati samo kao ne-mjesta, Sarajevo je sve samo ne generično. Grad je prepun značenja, znakova, simbola i ikona. Neki od njih, još uspavani, imaju potencijal da iznova definiraju sljedeći kontekst Sarajeva.“ -LINA kreativci 
 

Vizualni identitet Izložbe [UN]CONTEXT: DISSECTING THE LAYERS @Dani Arhitekture Sarajevo 2023
 
Izložba se otvara u subotu, 16.9.2023. godine u galeriji Manifesto u 19:30h
 
DA2023_ CITY GAMES: Designing the New Sarajevo Olympic Legacy 1984 – 2024 – 2064 
 
“Kako možemo, mi kao arhitekti ponovno zamisliti Sarajevo kao mjesto slobode? Kako možemo doživjeti/oživjeti “olimpijski duh” Sarajeva kao transformativnu silu te preispitati postojeće programe, izvore i nesavršenosti? Kako možemo predložiti urbane modele za održiviju budućnost te zajedno sa građanima/korisnicima dizajnirati pomirujući top-down i bottom-up pristupe?” su samo neka od pitanja koja su postavili studentsko-profesorski timovi sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu i fakulteta ETH Zurich, a uz podršku Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Izložba IGRE I GRAD/CITY GAMES prikazuje radove studenata pod mentorstvom stručnjaka iz Bosne I Hercegovine: Adnan Pašić, Aida Idrizbegović Zgonić, Jasmin Sirčo, Dženis Avdić, Melika Konjičanin, Tarik Delić, Nataša Pelja-Tabori, Vedad Viteškić i Edin Jenčiragić, te Švicarske: Hubert Klumpner, Michael Walczak, Diego Figueiredo, Anne Graupner, Alejandro Jaramillo, Marco Pagani i Nadine Fankhauser. Izložba će biti postavljena u Urban Design Studio Sarajevo (Vrazova 3) od 15.9.2023. u 15.30h pa sve do 27.10.2023. 
 

Vizualni identitet Izložbe Igre i Grad  @Dani Arhitekture Sarajevo 2023

Izložba se otvara u petak, 15.9.2023. godine u galeriji Urban Design Studiu Sarajevo u 15:45h

Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.
 
LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizuje arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.
 
Facebook: www.facebook.com/daniarhitekture

Instagram: @daniarhitekture

Twitter: @da_sarajevo