Dean Skira, Dino Krizmanić, Leonid Zuban i Berislav Medić: Tunel Eurasia

 

31/01/2017

U četvrtak, 9. veljače 2017. godine, u Oris Kući arhitekture u 19:00 sati, Dean Skira će zajedno sa svojim suradnicima, predstaviti mega projekt podvodnog tunela Eurasia koji je značajnim dijelom realiziran prema njihovim rješenjima.

Dekorativna arhitektonska rasvjeta tunela ispod Bospora, realizirana je prema konceptu dizajnera rasvjete Deana Skire. Arhitekti Dino Krizmanić i Leonid Zuban razvili su arhitektonsko rješenje ulaza u tunel, dok je projekt konstrukcije i statike izradio prof. Berislav Medić iz zagrebačke tvrtke Upi2M. 

Prometnica, koji spaja Kazlicesme na europskoj strani Istanbula i Göztepe na azijskoj, duga je 14,6 km od kojih se 5,4 km nalazi ispod razine morskog dna. Svakodnevno se preko bosporskog tjesnaca odvija cestovni promet kojim putuje preko 2 milijuna ljudi, što je dosad stvaralo velike zastoje i buku. Stoga je ovaj zahtjevan inženjerski pothvat, koji je trajao 55 mjeseci i za čiju je izgradnju izdvojeno 1 milijardu i 300 milijuna dolara, vješto rješio infrastrukturne probleme započevši radove s azijske strane prije pet godina i skrativši putovanje s prijašnjih 100 na 15 minuta.

Skira je tvrtka specijalizirana za arhitektonsku rasvjetu čiji su projekti poput Svjetlećih divova, lošinjskih Meduza i Novamed klinike, nagrađivani brojnim međunarodnim nagradama na području dizajna rasvjete i produkt dizajna. Dugogodišnja suradnja s Leonidom Zubanom i Dinom Krizmanićem rezultirala je brojnim idejnim projektima i realizacijom crkve Sv. Ane u Rijeci, te aktualnim  pulskim projektom najvećeg rotora u Hrvatskoj čija je izgradnja u tijeku. Uspješna suradnja na projektu rovinjske svjetlosne instalacije stabla nara, simbola Rovinja, prošle godine ostvarena je s Berislavom Medićem iz tvrtke Upi2M. Dean Skira okupio je tim koji je svojim kompetencijama i kvalitetnim rješenjima odabran kao najbolji za realizaciju projekata rasvjete i arhitekture ulaza podvodnog međukontinentalnog tunela Avrasya – Eurasia čiji su investitori turski Yapi Merkezi i južnokorejski SK E&C.

Projekt: TUNEL EURASIA 
Dekorativna arhitektonska rasvjeta podvodnog tunela Eurasia 
Arhitektura i rasvjeta ulaza, izlaza i naplatnih kućica podvodnog tunela Eurasia „iGate Toll Plaza“

Realizacija: 2016.

DEAN SKIRA, dizajner svjetla
DINO KRIZMANIĆ, arhitekt
LEONID ZUBAN, arhitekt 
BERISLAV MEDIĆ, inženjer statike
BOŽIDAR PUSTIJANAC, 3D vizualizacije

Proizvođač rasvjetnih tijela: iGuzzini
Klijent: YAPI MERKEZI (Eurasia iGate Toll Plaza)
                  KITOKO (Eurasia tunel)

Nakon predavanja predviđeno je druženje uz zdravicu i degustaciju turskih specijaliteta. 

 

Pokrovitelji:

 

 

 

 

Sponzori: