Izložba i predavanje Idisa Turata

 

28/09/2019

Pozivamo Vas na predavanje i otvorenje izložbe arhitekta Idisa Turata i njegova studija, Arhitektonskog biroa Turato, pod nazivom #roxanichmotovunproject #idisturato koji će se održati u četvrtak, 3. 10., u 19 sati u Oris Kući arhitekture.
 
U razgovoru s arhitektonskim uredom SKROZ, Idisom Turatom i Mladenom Rožanićem na događanju će se predstaviti koncept luksuznog Roxanich Wine & Heritage Hotela u Motovunu u Istri, koji je otvoren u proljeće 2019. godine. Predavanje počinje u 19 sati, a otvorenje izložbe u 20 sati. Uz arhitekonske makete, na izložbi će se prikazati fotografije kompleksa Sandra Lendera te video uradak Jane Horvat i Timne Tomiše. Izložbu možete razgledati od 3. 10. do 12. 10. 2019.
 

Više o Idisu Turatu i njegovu studiju, Arhitektonskom birou Turato ovdje
Više o kompleksu Roxanich Wine & Heritage Hotel ovdje.
 

Idis Turato
Idis Turato diplomirao je, magistrirao te doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Stalni je profesor na AF Zagreb, a gostujući profesor na Arhitektonskim fakultetima u Beogradu, Ljubljani i Splitu. 1992. godine otvara biro Randić-Turato sa Sašom Randićem, a 2009. osniva Arhitektonski biro Turato. Dobitnik je četiri nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata Viktor Kovačić te nagrada Drago Galić, Vladimir Nazor i Piranesi Award. Devet njegovih projekata bilo je nominirano za Mies van der Rohe Award. Predstavljao je Hrvatsku na 10. i 12. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Sandro Lender
Životom fasciniran već 47 godina, fotografijom duplo manje.
Najdraže 2 knjige, Pad od Per Olov Enquista i istoimeni naslov od Alberta Camusa.
Najdraža dva filma, Nostalgija od Tarkovskog i The Dance of the Reality od Alejandra Jodorowskog.
Voli duge šetnje kroz svoje mentalne igrokaze.

Jana Horvat
Jana Horvat je mlada zagrebačka arhitektica fokusirana na ispitivanje različitih mogućnosti prakticiranja arhitekture u suvremenom svijetu.
Diplomirala je summa cum laude na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu a za svoj je rad tijekom studija više puta nagrađivana. Na istom je fakultetu trenutno zaposlena kao stručna suradnica na jednom znanstveno-istraživačkom projektu, a kontinuirano surađuje i s DeltaLabom – Centrom za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci, gdje uz arhitekturu istražuje i svoje interese za uredništvo i kustosku praksu.

Timna Tomiša
Timna Tomiša je mlada filmašica i video-umjetnica rođena 1994. godine u Zagrebu. Zanimaju je svi aspekti filmske umjetnosti od režije, umjetničke režije i scenografije do specijalnih efekata, montaže i dizajna zvuka. U svojoj praksi koristi mješavinu tih sastojaka kako bi kreirala mise en scène nadrealnih, pomalo bizarnih svjetova kroz koje prikazuje pojave i fenomene svima nam zajedničkog stvarnog svijeta. 

Diplomirala je na odsjeku audiovuzialnih umjetnosti VAV — the Moving Image Department akademije Gerrit Rietveld u Amsterdamu te je tokom školovanja provela semestar proučavajući i baveći se dizajnom zvuka i audio-umjetničkim disciplinama u sklopu SAMA Sound Art programa na Helsinškom umjetničkom sveučilištu (Taideyliopisto/ Uniarts Helsinki). 
Radi kao freelancerica te je se može pronaći negdje između Amsterdama, Helsinkija, Zagreba i Beograda.