IZLOŽBA IVANIŠIN. KABASHI ARHITEKTI: PROJEKTI I STVARI

 

02/07/2021

U četvrtak 08. srpnja 2021. u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, otvara se izložba Arhitektonskog projektnog ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI: Projekti i stvari.

Na dan otvorenja izložbe, od 18 sati, na YouTube kanalu Oris Kuće arhitekture moći ćete pogledati i razgovor arhitekata Ivanišina i Kabashija s Miom Roth Čerinom.

Arhitektonski projektni ured IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI osnovali su Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi u Dubrovniku i Zagrebu 2003. godine. Pobijedili su na više natječaja u Hrvatskoj i inozemstvu, te projektirali i sagradili građevine različitih mjerila i namjena za privatne i javne naručitelje. Njihova ostvarenja stambene arhitekture bila su pet puta nominirana za nagradu za stambenu arhitekturu „Drago Galić“ Udruženja hrvatskih arhitekata. Za Villu u pogledu u Dubrovniku nagradu su dobili 2020. godine. Predavali su i izlagali na hrvatskim i međunarodnim institucijama, uključujući Međunarodnu izložbu arhitekture na Venecijanskom bijenalu 2010. godine. S njima danas projektiraju i grade arhitekti Iva Ivas, Nika Bralić, Jelena Burnić, Rudolf Raspudić i Ivan Mostahinić. Krunoslav Ivanišin je izvanredni profesor arhitektonskog projektiranja na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

„Nekonceptualnim skupom slika i stvari“, izložba projektantskog ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI predstavlja četiri nedavna ostvarenja: crvenu stambenu zgradu u Opatiji, obiteljsku kuću na Jabukovcu u Zagrebu,  postav izložbe o arhitektu Vladimiru Turini u Muzeju grada Zagreba i Villu u pogledu u Svetom Jakovu u Dubrovniku koju je stručni žiri Udruženja hrvatskih arhitekata prepoznao kao najbolje ostvarenje stambene arhitekture u Hrvatskoj u prošloj godini, projekt u izvedbi luksuznog hotela u Praškoj ulici u najstrožem centru Zagreba, te projekt stambenog naselja na Pločama u Dubrovniku s pogledom na otvoreno more i Grad u zidinama. Projekti su predstavljeni fotografijama, skicama, nacrtima i maketama, a projekt hotela i uzorcima umjetničkih radova velikih dimenzija slikarice Katarine Ivanišin Kardum, koji će biti važan dio interijera. Neobične stvari koje izravno i neizravno objašnjavaju ne samo izložene projekte, nego i način gledanja na stvari, način crtanja i način građenja arhitekture ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI smještene su u plavom tunelu – paviljonu s nedavne izložbe u Muzeju grada Zagreba koji je u Oris kući arhitekture za ovu prigodu rekonstruiran. Uz izložbu izlazi istoimena knjiga koju je grafički oblikovao Zvonimir Prusina.

 

                Način gledanja, način crtanja i način gradnje uzročno – posljedično su povezani. Način gledanja na stvari oko nas odražava naše razumijevanje svijeta, svemira, prirode koju nastanjujemo i umjetnih stvari koje iz prirodnih stvari proizvodimo – građevina, odnosno stvarne arhitekture. Projekt kao apstraktni entitet  sličan je Platonovoj formi – otkriven a ne od nas stvoren, ne imitativan poput notnog glazbenog zapisa. Kao stvar po sebi, sličan je Albertijevom projekcijskom prozoru – skup projiciranih slika i tekstova. Ne materijalan osim tinte, projekt je određenje buduće prisutnosti stvari u vidljivom svijetu čim bliže njihovoj stvarnoj materijalnoj prisutnosti. Mimo te inherentne stvarovitosti, stvarna građevina na stvarnom mjestu jest oduvijek konačni uzrok svakog projekta. Osim u konačnom proizvodu, bila to stvarna građevina ili tinta na papiru ako do gradnje ne dođe, za arhitekturu presudan odnos gledanje – crtanje – gradnja ostaje zabilježen i  u zapisima, slikama i stvarima koje s namjerom ili bez namjere otkrivamo, dodirujemo i proizvodimo prije, tijekom ili nakon rada na našim projektima u vezi s rješenjima konkretnih problema ili samo naizgled slučajno dok putujemo stvarnim ili zamišljenim prostorima, bibliotekama i zbirkama. Poredane u logičnom nizu ili razmještene u konkretnom prostoru, te riječi, slike i stvari mogu nadići svoju izvorno pomoćnu svrhu i postati instrumentima pojašnjenja rubnih uvjeta projekta, proširujući njegov obuhvat i osnovu – područje projekta. 

I u današnjem svijetu neprekidnog događaja arhitektura ostaje konačno prostorno iskustvo. Ona zahtijeva bliski kontakt, moramo ju osjetiti i dotaknuti bez ikakvog posrednog filtera. Kao takva, arhitektura ne može biti proizvedena u praznini niti podučavana iz daljine. Arhitektura je suštinski stvarovita, čak i naši (digitalni) crteži su na svoj način stvaroviti. Čvrsto usidreno u svijetu stvari, stvar po sebi napravljena od stvari, svako djelo arhitekture je u suprotnosti sa svijetom događaja koji raste pred nama.
Na izložbi u Oris Kući arhitekture tom svijetu događaja suprotstavljamo naše projekte ne konceptualnim skupom u stvarnom prostoru razmještenih slika i stvari.
 
Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi
 

Pokrovitelji izložbe:

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb

Otvorenje izložbe održat će se sukladno Preporukama za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događanja i okupljanja, izdanim od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Izložbu možete pogledati od 12. srpnja do 31. srpnja te od 23. kolovoza do 11. rujna 2021. godine.

RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE

Izložbeni prostor: 09h – 19h (pon-pet)

                                  10h – 13h (sub)

SPONZORI

 
             
 


 

POKROVITELJI