Izložba: Suvremeni ukrajinski plakat

21/02/2024

Izložba "Suvremeni ukrajinski plakat: Ukrajina. Ljudi. Hrabrost. Plakati." predstavlja 20 odabranih plakata deset ukrajinskih umjetnika, koji su nastali uglavnom odmah nakon početka invazije ruske vojske na Ukrajinu 24. veljače 2022. i tijekom prve godine rata. 
Plakati nam govore o herojstvu Ukrajinaca koji brane svoju slobodu i domovinu od nadmoćnijeg agresora te o patnjama običnih ljudi, žena i djece, žrtvama rata i ratnih zločinaca. Tema pobjede pravde i neizbježnosti kažnjavanja zločina koje je počinila Rusija u Ukrajini jedna je od najvažnijih u ovoj zbirci.
Na izložbi će biti predstavljeni radovi renomiranih ukrajinskih umjetnika koji rade u polju plakata: Nikita Titov, Maksym Palenko, Oleksandr Grekhov, i umjetnici iz Pictoric grupe: Oleg Gryshchenko, Romana Ruban, Oleksandr Shatokhin, Nataliia Shulga, Zhenia Polosina, Oleh Shcherba i Tanya Yakunova. Kustosica je ukrajinska povjesničarka umjetnosti Darija Lysenko.
Plakati su izrađeni u ograničenoj nakladi s ciljem prikupljanja dobrotvornih sredstava za Ukrajinu. Kompletan set plakata otkupile su vodeće svjetske galerije plakata.
Otkup plakata i postavljanje ove izložbe u Hrvatskoj omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH i Oris Kuća arhitekture.
Pozivamo Vas da nam se pridružite pri obilježavanju ove nesretne godišnjice uz umjetnost. Ova je prilika da se upoznate s djelima suvremenih ukrajinskih umjetnika i da se solidarizirate s ukrajinskim narodom u teškim vremenima.
 
Izložba će biti otvorena do 2. ožujka 2024.
 
Radno vrijeme izložbe:  
ponedjeljak - petak od 9:00 do 19:00 sati
subota od 10:00 do 15:00 sati
 
Ulaz je slobodan.